Sir Tim Berners-Lee ontvangt ACM A.M. Turing Award

ACM turing award logopicture of Tim Berners-Lee

Op dinsdag 4 april 2017 riep de ACM (de Association for Computing Machinery) Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het Web en directeur van het World Wide Web Consortium, uit als de winnaar van de 2016 ACM A.M. Turing Award. De Turing Award wordt beschouwd als de hoogste onderscheiding in de computer science en wordt soms de ‘Nobelprijs van de informatica’ genoemd. Sir Tim ontvangt deze prijs voor het uitvinden van het World Wide Web, de eerste webbrowser en de fundamentele protocollen en algoritmes waardoor het Web kan opschalen. Het Web wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke innovaties van de informatica in de geschiedenis.

Sir Tims ontwikkeling en het behoeden van de bouwstenen van het Web, de standaarden waarop het is gebouwd, gaat verder bij W3C. Jeff Jaffe, CEO van W3C, verklaarde: “Het Web heeft een enorme invloed gehad op de wereld, waarbij het elk deel van de maatschappij veranderde: de manier waarop we communiceren, hoe we leren, hoe we informatie krijgen en hoe we handel drijven. Tims rijzende visie op wat er in de wereld mogelijk was, is verankerd in baanbrekende bijdragen aan de informatica – en dat is wat door de Turing Award wordt erkend.”

Voor meer informatie over de prijs, Sir Tim Berners Lee en W3C, zie het W3C-persbericht over de Turing Award voor Tim Berners Lee (Engelstalig).