Accessibility Navigation
Skip to content

Masterclass CSS3 door Bert Bos (W3C, Frankrijk)

  • 16/04/2012

Het logo van W3C BeneluxHet logo van ISOC.nl

 

Masterclass met W3C Style Activity Lead van Cascading Style Sheets
13 september 2012, Amsterdam

 

Op 13 september 2012 bieden ISOC.nl en W3C een unieke kans voor iedereen die iets te maken heeft vormgeving van webinhoud te maken heeft. In een persoonlijke masterclass met dr. Bert Bos, een van de geestelijke vaders van Cascading Style Sheets (ofwel CSS), kun je alle ins en outs van deze vormgevingstaal leren kennen. CSS vormt zonder twijfel een van de meest krachtige tools van de website-ontwerper. Vormgeving en uiterlijk van HTML-content is hierdoor rijker, sneller, consequenter, flexibeler, toegankelijker, veelzijdiger en duurzamer dan daarvoor het geval was. De geboren Nederlander Dr. Bert Bos (inmiddels woont en werkt hij in Frankrijk) was samen met de Noor Haakon Wium Lie verantwoordelijk voor het opstellen van de originele CSS-standaard tussen 1994 en 1996 en is sindsdien een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van deze belangrijke standaard. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de derde generatie, CSS 3.

 

Over de spreker

Dr. Bert Bos wordt samen met de Noor Haakon Wium Lie als geestelijke vader van Cascading Style Sheets beschouwd. Hij promoveerde aan de Universiteit van Groningen als informaticus met een proefschrift over een grafische informatiebrowser. Al vanaf het vroege begin van het World Wide Web Consortium werkt hij aan het vervolmaken van de CSS-specificaties, tegenwoordig vanuit het Franse INRIA - een van de drie wereldwijde W3C-hoofdkwartieren. Naast CSS houdt hij zich bezig met XML en internationalisering. Hij schreef samen met Haakon Wium Lee het standaardwerk over CSS: "Cascading Style Sheets - designing for the Web".

 

Op dit moment wordt gewerkt aan CSS 3, dat een aantal interessante nieuwe vormgevingselementen moet opleveren en ook op het gebied van deviceonafhankelijkheid betere faciliteiten biedt. In de masterclass zal dr. Bos uitgebreid ingaan op de belangrijkste vernieuwingen.

 

Bert Bos: "De CSS werkgroep van W3C werkt aan een groot aantal uitbreidingen voor CSS. De nieuwe mogelijkheden van HTML („HTML5”) vragen om bijpassende stijlen, met name omdat HTML en CSS steeds meer worden gebruikt in complexe grafische interfaces (“GUI's”) voor Web-applicaties. Maar CSS wordt tegenwoordig ook gebruikt voor boeken en tijdschriften, en in het bijzonder voor e-books, bijvoorbeeld binnen het EPUB-formaat. De oude „floats” en tabellen werken goed voor documenten met één kolom tekst, maar een GUI of een tijdschrift met een ingewikkeld bladschema heeft meer nodig. De nieuwe CSS modules zoals flexbox, shapes, regions, grid en grid templates proberen daar een antwoord op te geven. De multicol-module is zelfs al gereed. Typografen zullen ook blij zijn met de nieuwe, gedetailleerde lettertypes, regelafstanden, afbreekregels, enzovoorts".
 

 

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via de registratiepagina van deze site. Leden van ISOC en W3C krijgen 50% korting op de toegangsprijs van 100 euro. Er is maar een heel beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus als je interesse hebt: wees er snel bij voor de deuren dichtgaan.

 

Locatie: Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), Science Park 123, 1098 XG Amsterdam. Tijden (o.v.): 13.30-17.00 uur.

Copyright © 2012 W3C ® (MIT, ERCIM, Keio) Usage policies apply.