W3C > Persarchief W3C

World Wide Web Consortium lanceert "Mobile Web Initiative"

Vooraanstaande bedrijven slaan de handen ineen om het "Mobile Web" voor de gebruiker te verbeteren

Contactpersoon Amerika en Australië --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 of +1.617.253.2613
Contactpersoon Europa, Afrika en Midden-Oosten --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Contactpersoon Azië --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(ook beschikbaar in andere talen)

Chiba, Japan -- 11 mei 2005 -- Vandaag heeft het World Wide Web Consortium (W3C) tijdens de WWW2005 conferentie het Mobile Web Initiative (MWI) gelanceerd, een inspanning om toegang tot het Web via een mobiel apparaat net zo simpel, eenvoudig en gemakkelijk te maken als via een desktop apparaat.

"Toegang tot het Web via een mobiel apparaat is veel te lang tweederangs geweest" legde W3C Director Tim Berners-Lee uit. "MWI erkent het mobiel apparaat als een eersterangs deelnemer, en zal materiaal opleveren, dat ontwikkelaars het mobiele Web de moeite waard helpt maken."

Mogelijkheden van mobiele apparaten op het Web nog niet gerealiseerd

Veel van de hedendaagse mobiele apparaten hebben al Web browsers en de vraag naar mobiele apparaten stijgt nog. Ondanks deze trend is het zoeken op het Web via een mobiel apparaat -- bijvoorbeeld om informatie over een product te vinden, dienstregelingen te raadplegen, email te lezen, geld over te maken -- niet zo gemakkelijk als verwacht werd. Gebruikers vinden vaak, dat hun favoriete Web sites niet toegankelijk zijn of niet zo eenvoudig te gebruiken op hun mobiele telefoon als via hun desktop machine. "Content providers" ondervinden moeilijkheden bij het bouwen van Web sites, die goed werken op alle soorten en configuraties van mobiele telefoons die Web toegang bieden.

W3C heeft het Mobile Web Initiative gelanceerd teneinde het zoeken op het Web via mobiele apparaten tot een realiteit te maken.

W3C gaat aan de slag om de "Mobile Web Experience" te versnellen en te verbeteren

MWI deelnemers zullen zich in eerste aanleg richten op twee gebieden: "best practices" en beschrijvingen van mobiele apparaten. De Mobile Web Best Practices Working Group heeft als taak om richtlijnen voor ("content"-)auteurs, checklijsten en "best practices" te ontwikkelen, teneinde "content providers" te helpen Web "content" te maken, die prima werkt op een mobiel apparaat. De Device Description Working Group heeft als taak de ontwikkeling aan te pakken van verbeterde oplossingen voor het beschrijven van (mobiele) apparaten, dat wil zeggen, een database maken met beschrijvingen, die kunnen worden gebruikt door "content"-auteurs om hun "content" aan te passen aan een bepaald apparaat.

W3C is al actief op het gebied van het mobiele Web door standaarden te ontwikkelen voor "multimodal interaction" (toetsenbord, spraak, handschrift), apparaatonafhankelijk ontwerpen en voor profielen voor mobiele apparaten; verwante standaarden zijn o.m. XHTML, SVG Mobile Profiles en SMIL Mobile Profile. MWI werk zal de huidige activiteiten aanvullen.

Sponsors, deelnemers zijn vooraanstaande bedrijven op het gebied van mobiele en Web technologieën

W3C leden France Telecom, HP, MobileAware, Segala, Vodafone en Volantis zijn de eerste Founding Sponsors van het Mobile Web Initiative. MWI Founding Sponsors genieten unieke voordelen, zoals een zetel in de MWI Steering Committee, de groep, die de richting zal bepalen van het MWI en nieuw werk zal voorstellen. Alle W3C leden kunnen tot MWI Founding Sponsor worden verkozen tot 1 juli 2005.

Activiteiten worden gecoördineerd met relevante organisaties

Het MWI heeft tot taak om samenwerking aan te knopen met verwante groepen, zoals de Open Mobile Alliance (OMA) en 3GPP. Deze banden zullen helpen te bewerkstelligen dat de behoeften van gebruikers goed gedefinieerd worden en dat activiteiten van het MWI en deze groepen elkaar aanvullen.

Over het World Wide Web Consortium (W3C)

W3C is opgericht om het Web tot zijn volle potentieel te ontwikkelen door gemeenschappelijke protocollen op te zetten die zijn evolutie bevorderen en de interoperabiliteit garanderen. Het is een internationaal industrieconsortium dat gezamenlijk geleid wordt door het MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) in de VS, ERCIM in Europa en de Universiteit van Keio in Japan. Door het Consortium verleende diensten omvatten o.m.: een archief met informatie over het World Wide Web voor ontwikkelaars en gebruikers, en verscheidene prototype- en voorbeeldtoepassingen om het gebruik van nieuwe technologie te demonstreren. Momenteel zijn meer dan 400 organisaties lid van het Consortium. Voor meer informatie zie http://www.w3.org/

Over het Benelux Kantoor van het World Wide Web Consortium (W3C)

Het Benelux Kantoor van W3C (w3c.nl) is gehuisvest op en wordt beheerd door het Centrum Wiskunde & Informatica.