W3C

W3C viert tienjarig bestaan Europese tak

(Persbericht ook beschikbaar in andere talen)

http://www.w3.org/ -- 26 mei 2005 -- Het World Wide Web Consortium (W3C) viert het tienjarig lustrum van zijn aanwezigheid in Europa met een feest op vrijdag 3 juni 2005 op het Centre d'Enseignement et de Recherche Appliqué au Management (CERAM) in het Science Park Sophia Antipolis, Frankrijk.

W3C10 Europa is deel twee van het feest ter gelegenheid van W3C's tiende verjaardag

Dit evenement, W3C10 Europa, zal bezoekers in de gelegenheid stellen om stil te staan bij de voortgang van het Web, de rol ervan als samenbindende kracht in Europa en de politieke invloeden die de rol van het Web in het dagelijks leven van Europeanen bepalen. Het is een vervolg op het W3C10-feest afgelopen december, dat de oprichting van W3C op het Massachusetts Institute of Technology vierde. Hoewel dit feest alleen toegankelijk is voor W3C-leden, genodigden en pers, worden de voordrachten van die dag publiekelijk beschikbaar gesteld.

Sprekers zijn onder meer Tim Berners-Lee, prominente vertegenwoordigers van de Europese Web-gemeenschap en W3C-leden

Het programma opent met een welkomstwoord van Pierre Laffitte, senator uit het departement Alpes-Maritimes en oprichter van het Science Park Sophia Antipolis. Jacques Bus, hoofd van de ICT-sectie Trust and Security in Network and Communication Technologies van de Europese Commissie, en een vertegenwoordiger van het Franse Ministerie van Industrie staan vervolgens stil bij het belang van W3C in Europa.

Daniel Dardailler, W3C Associate Chair, treedt op als ceremoniemeester en zit het eerste onderdeel voor. Daarin ontmoet Tim Berners-Lee, directeur W3C en uitvinder van het Web, Robert Cailliau, zijn vroegere collega van CERN. Samen halen zij persoonlijke herinneringen op aan hoe het Web bij het CERN begon. Berners-Lee geeft ook een keynote speech waarin hij de nadruk legt op het belang van Webstandaarden en stilstaat bij de huidige uitdagingen voor de Europese industrie en onderzoekwereld.

Jean-François Abramatic, Chief Product Officer van ILOG, en Gilles Kahn, algemeen directeur van INRIA, zijn vervolgens voorzitter van de sessies over de thema's "The Web as Unifying Force in Europe" en "Policies Shaping the Web in Europe."

Andere sprekers die inmiddels hebben toegezegd zijn onder meer: Daniel Appelquist (Vodafone), Peter Brown (Europees Parlement), Isabelle Falque-Pierrotin (Lid van de Franse Staatsraad en voorzitter van het Forum Internetrecht), Richard Ishida (W3C Internationalization Activity Lead), Keith Jeffery (President ERCIM) en Eric Velleman (Bartiméus, Accessibility.nl).

Voor een volledige lijst van sprekers zie de Webpagina van sprekers W3C10 .

Logistiek en contactpersonen

Datum: 3 juni 2005
Tijd: 12.00 uur-18.30 uur

Plaats: CERAM, 60 rue Dostoïevski; Sophia Antipolis, Frankrijk

Pers is welkom, mits vooraf aangemeld. Wilt u voor meer informatie contact opnemen met Marie-Claire Forgue, W3C European Communications Officer, e-mailadres w3t-pr@w3.org.

Contactpersoon Noord- en Zuid-Amerika en Australië --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884
Contactpersoon Europa, Afrika en Midden-Oosten --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 or +33 6 76 86 33 41
Contactpersoon Aziëia --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170