W3C > Persarchief W3C

W3C hervat activiteiten HTML

Ontwikkelaars en vendors van browsers bepalen de toekomst van HTML

Contactpersoon Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Australië --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 or +1.617.253.2613
Contactpersoon Europa, Afrika en Midden-Oosten --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Contactpersoon Azië --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(ook beschikbaar in andere talen)


http://www.w3.org/ -- 7 maart 2007 -- Gezien het grote belang van een open discussie voor de ontwikkeling van de voornaamste webcontenttechnologie nodigt W3C browservendors, applicatieontwikkelaars en contentontwerpers uit om mee te werken aan het ontwerp van de volgende versie van HTML. Dit kan door mee te doen in de nieuwe W3C HTML Working Group. Uitgaande van belangrijke input uit kringen van ontwerpers en ontwikkelaars binnen en buiten W3C heeft W3C deze werkgroep opgedragen om zijn werk publiekelijk te verrichten en om brede medewerking te verwerven van W3C-leden en niet-leden.

"HTML begon eenvoudig, met gestructureerde markup, geen licentievoorwaarden, en de mogelijkheid om alles met alles te linken. Vooral deze openheid heeft geleid tot zijn overweldigend en nog steeds voortdurend succes," verklaarde Tim Berners-Lee, directeur W3C en uitvinder van HTML. "Het wordt tijd dat we de standaard opnieuw gaan bekijken en zien wat we kunnen doen om aan de huidige behoeften te voldoen. We kunnen dit effectief doen met medewerking van de browserfabrikanten op een zichtbare en open manier."

De ontwikkeling van HTML

Na de publicatie van HTML 4 en een Workshop in 1998, ging W3C werken aan conversie van HTML naar een op XML gebaseerd formaat, te weten XHTML, mede dank zij de voordelen van XML-formaten. De eerste volledige XHTML-Recommendation werd begin 2000 uitgebracht. Maar dankzij de enorme erfenis van webcontent in een of andere variant van HTML duurde het lang voordat traditionele browservendors XHTML overnamen. Dit had op zijn beurt tot gevolg dat contentontwikkelaars weinig gemotiveerd waren om XHTML voor de traditionele desktopomgeving te gebruiken. Leidende figuren in kringen van ontwerpers en webontwikkelaars drongen er daarom bij W3C op aan zijn verplichtingen jegens HTML te hernieuwen door nieuwe functies aan HTML toe te voegen (uitgaande van de HTML 4 standaard) op een terugwaarts compatibele manier en consistent met de praktijk. W3C zal zorgen voor interoperabiliteit door robuuste test suites en validatiediensten aan de gemeenschap beschikbaar te stellen voor toekomstige technologieën.

Het doet W3C genoegen om het werk aan HTML te hervatten met sterke steun van zijn leden en met meer ondersteuning (met inbegrip van personeel en apparatuur). W3C heeft het charter van de HTML Working Group aangepast om actieve medewerking van browservendors, applicatieontwerpers en contentontwikkelaars mogelijk te maken, want hun gezamenlijke medewerking is de sleutel tot het succes van de HTML van de toekomst.

De waarde van XHTML

XHTML is op andere markten waardevol gebleken, waaronder de markt voor mobiele apparaten, ondernemingsapplicaties, bij servers en in een toenemend aantal webapplicaties, zoals bloggingsoftware. Zo heeft bijvoorbeeld de Mobile Web Best Practices Working Group XHTML Basic opgepakt als een hoeksteen van de Mobile Web Best Practices omdat software die met minder geheugen draait XHTML Basic kan ondersteunen. De markten voor XML-content zijn belangrijk en groeien nog steeds. Daarom zal W3C een nieuwe XML-syntax definiëren voor de nieuwe HTML, naast de klassieke HTML-syntax.

Een van de motieven voor het ontwerpen van XHTML 2.0 was om die zo generiek mogelijk te houden, met hergebruik van XML-standaarden, zoals XForms, XML Base en XML Events, in plaats van HTML-functies die soortgelijke doeleinden dienden. Deze ontwerpkeuzes leidden tot XHTML 2.0 dat een duidelijk andere identiteit had dan HTML. Met de oprichting van de Werkgroep XHTML 2 zal W3C zijn technisch werk aan die taal voortzetten, terwijl het tegelijkertijd overweegt om op de technologie een nieuw stempel te drukken teneinde de onafhankelijkheid en waarde ervan op de markt te verduidelijken.

Behalve de oprichting van de werkgroepen voor HTML en XHTML-2 ontwerpt W3C een charter van de Forms Working Group; verder herziet W3C het charter van de Hypertext Coordination Group. De Forms Working Group zal het werk aan de architectuur van XForms voortzetten; deze architectuur is op verscheidene platforms als belangrijk onderdeel overgenomen.

Over het World Wide Web Consortium (W3C)

W3C is opgericht om het Web tot zijn volle potentieel te ontwikkelen door gemeenschappelijke protocollen op te zetten die zijn evolutie bevorderen en de interoperabiliteit garanderen. Het is een internationaal industrieconsortium dat gezamenlijk geleid wordt door het MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) in de VS, ERCIM in Europa en de Universiteit van Keio in Japan. Door het Consortium verleende diensten omvatten o.m.: een archief met informatie over het World Wide Web voor ontwikkelaars en gebruikers, en verscheidene prototype- en voorbeeldtoepassingen om het gebruik van nieuwe technologie te demonstreren. Momenteel zijn meer dan 400 organisaties lid van het Consortium. Voor meer informatie zie http://www.w3.org/

Over het Benelux Kantoor van het World Wide Web Consortium (W3C)

Het Benelux Kantoor van W3C (w3c.nl) is gehuisvest op en wordt beheerd door het Centrum Wiskunde & Informatica.