W3C

W3C publiceert concept HTML 5, de toekomst van het Web Content

Webgemeenschap fabriceert volgende HTML-standaard in de openbare W3C-arena

Contactpersoon Amerika en Australië --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 of +1.617.253.2613
Contactpersoon Europa, Afrika en Midden-Oosten --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Contactpersoon Azië --
Kanako Iwasa <keio-contact@w3.org>, +81.466.49.1170


http://www.w3.org/ – 22 januari 2008 – W3C heeft vandaag een eerste concept gepubliceerd van HTML 5, een grondige revisie van de opmaaktaal voor het Web. De HTML werkgroep creëert HTML 5 als de open, royalty-vrije specificatie voor fraaie Webcontent en -applicaties. De werkgroep werkt geheel in het openbaar met bijna 500 deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van de W3C-leden ACCESS, AOL, Apple, Google, IBM, Microsoft, Mozilla, Nokia en Opera.

"HTML is natuurlijk een heel belangrijke standaard," zei Tim Berners-Lee, auteur van de eerste versie van HTML en directeur van W3C. "Ik ben blij dat de ontwikkelaars, inclusief vendors van browsers, samenwerken om de best mogelijk richting voor het web te creëren. Het is een forse klus om de input van zoveel mensen te integereren, en het is een flinke uitdaging om de balans te vinden tussen stabiliteit en innovatie, tussen pragmatisme en idealisme."

Waarom wil de gebruikersgemeenschap HTML 5?

Programmeurs, ontwerpers, marketingafdelingen en gebruikers zijn veel te weten gekomen over het web als medium sinds HTML 4 gepubliceerd werd in december 1997. Websites weerspiegelen deze voortgang: het zijn niet langer collecties statische pagina's maar uit diverse media puttende dynamische pagina's, die leveren waar de klant behoefte aan heeft. Ajax en vergelijkbare innovaties hebben gezorgd voor behoefte aan een nieuwe standaard, die gebruikers toestaat om interoperabele applicaties tussen mobiele platforms en klassieke bureaus te maken.

W3C richtte de HTML-Werkgroep op in maart 2007 als een forum voor het opbouwen van consensus betreffende de nieuwe standaard. De groep heeft al een serie HTML ontwerpbeginselen gepubliceerd, waaronder: zorgen voor ondersteuning voor bestaande content, codificeren van wijdverbreide praktijk, scheiding van aandachtspunten (opmaak van presentatie) en het mogelijk maken van universele toegang. Deze beginselen dienen als leidraad voor het beslissingsproces van de werkgroep.

Wat is er nieuw aan HTML 5?

Tot de interessantste nieuwe eigenschappen voor auteurs behoren APIs voor het tekenen van twee-dimensionale grafieken, inbedden en 'beheren' van auditieve en visuele content, beheren van 'persistente' gegevensopslag van cliënten, en het in staat stellen van gebruikers om (delen van) documenten interactief te editen. Andere eigenschappen maken het makkelijker om vertrouwde paginaopmaakelementen als <section> <footer>; <nav> (navigation) en <figure> (om bijschrift aan een foto of andere ingebedde content toe te kennen) weer te geven. Auteurs schrijven in HTML 5 met gebruik van "klassieke" HTML-syntax of XML-syntax, volgens applicatie-eisen. Zie een lijst van veranderingen ten opzichte van HTML 4.

HTML 5 helpt de interoperabiliteit te verbeteren en de softwarekosten te reduceren door precieze regels te stellen, niet alleen over hoe je met alle documenten in correct HTML moet omgaan maar ook betreffende het herstelproces in het geval van fouten. Dit is de eerste versie van HTML die wordt ontwikkeld onder W3C's Royalty-Free Patent Policy.

Behalve de bovengenoemde browserfabrikanten werken de volgende leden van W3C mee aan de specificatie van HTML 5: BEA Systems, Inc.; Betfair Limited; Boeing; Cisco; Disruptive Innovations; Dreamlab Technologies AG; France Telecom; Hewlett-Packard; IWA-HWG; Mitsue-Links Co., Ltd.; mTLD Top Level Domain Limited; Openwave Systems Inc.; Oxford Brookes University; PicoForms; Queensland University of Technology; Stanford University; Universität Innsbruck; U.S. Library of Congress.

W3C hoopt op reacties uit het publiek op deze Eerste openbare Working Draft; zie de richtlijnen voor het sturen van commentaar. W3C doet een dringend beroep op ontwikkelaars van authoring tools om van deze gelegenheid gebruik te maken zich bij de HTML-werkgroep aan te sluiten en om ervoor te zorgen dat HTML 5 voldoet aan de wensen van hun klanten.

Over het World Wide Web Consortium (W3C)

W3C is opgericht om het Web tot zijn volle potentieel te ontwikkelen door gemeenschappelijke protocollen op te zetten die zijn evolutie bevorderen en de interoperabiliteit garanderen. Het is een internationaal industrieconsortium dat gezamenlijk geleid wordt door het MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) in de VS, ERCIM in Europa en de Universiteit van Keio in Japan. Door het Consortium verleende diensten omvatten o.m.: een archief met informatie over het World Wide Web voor ontwikkelaars en gebruikers, en verscheidene prototype- en voorbeeldtoepassingen om het gebruik van nieuwe technologie te demonstreren. Momenteel zijn meer dan 400 organisaties lid van het Consortium. Voor meer informatie zie http://www.w3.org/

Over het Benelux Kantoor van het World Wide Web Consortium (W3C)

Het Benelux Kantoor van W3C (w3c.nl) is gehuisvest op en wordt beheerd door het Centrum Wiskunde & Informatica.