W3C

W3C-standaarden maken de ervaring van het Mobiele Web meer uitnodigend

Begin nieuw werk aan Richtlijnen voor Mobiel-Web-applicaties

Contactpersoon Amerika en Australië --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 of +1.617.253.2613
Contactpersoon Europa, Afrika en Midden-Oosten --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Contactpersoon Azië --
Kanako Iwasa <keio-contact@w3.org>, +81.466.49.1170

Oorspronkelijke tekst: W3C Standards Make Mobile Web Experience More Invitinghttp://www.w3.org/ – 29 juli 2008 – W3C heeft vandaag nieuwe standaarden gepubliceerd, die het mensen makkelijker zullen maken om in het Web te browsen met mobiele apparaten. Mobile Web Best Practices 1.0, gepubliceerd als een W3C Recommendation, condenseert de ervaringen van talrijke belanghebbenden in het Mobiele Web in praktische adviezen om mobielvriendelijke content te genereren.

"Contentontwikkelaars voor een Mobiel Web hebben nu stabiele richtlijnen en "rijpende" instrumenten om het werken met het Mobiel Web leuker te maken," zei Dominique Hazaël-Massieux, hoofd van de W3C Mobile Web Activity. "Om de missie van W3C, het bouwen van een Web, te steunen, willen we de gebruikersgemeenschap ondersteunen door ze instrumenten te leveren die ze een goed Mobiel-Web-gevoel geven."

Richtlijnen voor het ontwerp van een Mobiel Web richten zich op problemen "onderweg"

Mobile Web Best Practices flip card excerpt Speelkaarten voor Mobile Web Best Practices (Engels) Samenvatting van de Richtlijnen

Mensen die het Web willen gebruiken als ze "onderweg" zijn, lopen tegen verscheidene problemen aan, waaronder diversiteit van hardware en software, beperkingen van het apparaat, en bandbreedtebeperlingen. Mobile Web Best Practices 1.0 helpt contentauteurs deze problemen het hoofd te bieden en content te ontwikkelen die op een breed scala van mobiele apparaten werkt. Auteurs en andere productenten van content zullen praktische adviezen vinden over hoe ze om kunnen gaan met uitdagingen inzake gebruikersvriendelijkheid, zoals data-invoer en pagina's scrollen.

To nu toe hadden contentontwikkelaars te maken met een andere uitdaging: een scala van mobiele opmaaktalen, waaruit ze konden kiezen. Met de publicatie vandaag van XHTML Basic 1.1, de favoriete formatspecificatie van de Best Practices, is er nu sparke van volledige convergentie in mobiele opmaaktalen, met inbegrip van die van de door Open Mobile Alliance (OMA) ontwikkelde talen.

De W3C mobileOK checker (beta) helpt ontwikkelaars mobielvriendelijke Webcontent te testen, als ze hem in combinatie met de W3C validator gebruiken.

Volgende stappen: Richtlijnen voor Mobiel-Web-applicaties

Volgens Juniper Research "zal de wereldmarkt voor Mobiel Web 2.0 22.4 miljard dollar waard zijn in 2013, vergeleken met 5.5 miljard dollar nu." Om deze trend bij te houden heeft de Werkgroep Mobile Web Best Practices (MWBP) vandaag het eerste concept van de nieuwe generatie richtlijnen gepubliceerd, de Mobile Web Application Best Practices, die zich richt op Mobiel-Web-applicaties. Terwijl het "oorspronkelijke" best practices document zich concentreerde op traditioneel Webbrowsen, zullen de nieuwe richtlijnen zich concentreren op het gbruik van Webapplicaties en handigheidjes voor gebruikersinteractie op mobiele apparaten. Zou zouden bijvoorbeeld leveranciers van mobiele content Webappalicaties samen met geolokale informatie kunnen gebruiken om gebruikers rijkere lokale diensten en interfaces te kunnen leveren.

W3C ontwikkelt ook hulpmiddelen om auteurs te helpen begrijpen hoe ze content kunnen creëren die zowel mobielvriendelijk is als toegankelijk voor mensen met een handicap. Een concept van Relationship between Mobile Web Best Practices (MWBP) and Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) wordt gezamenlijk gepubliceerd door de Mobile Web Best Practices Working Group en de Education & Outreach Working Group (EOWG) van het Web Accessibility Iitiative (WAI).

De deelnemrs van de MWBP Working Group, waaronder marktleiders van de GSM-industrie en vertegenwoordigers van het Mobile Web Initiative (MWI) sponsors, verklaren hun steun aan de technologieën van het Mobiele Web die vandaag zijn gepubliceerd.

Over het World Wide Web Consortium (W3C)

W3C is opgericht om het Web tot zijn volle potentieel te ontwikkelen door gemeenschappelijke protocollen op te zetten die zijn evolutie bevorderen en de interoperabiliteit garanderen. Het is een internationaal industrieconsortium dat gezamenlijk geleid wordt door het MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) in de VS, ERCIM in Europa en de Universiteit van Keio in Japan. Door het Consortium verleende diensten omvatten o.m.: een archief met informatie over het World Wide Web voor ontwikkelaars en gebruikers, en verscheidene prototype- en voorbeeldtoepassingen om het gebruik van nieuwe technologie te demonstreren. Momenteel zijn meer dan 400 organisaties lid van het Consortium. Voor meer informatie zie http://www.w3.org/

Over het Benelux Kantoor van het World Wide Web Consortium (W3C)

Het Benelux Kantoor van W3C (w3c.nl) is gehuisvest op en wordt beheerd door het Centrum Wiskunde & Informatica.