Het logo van W3C Benelux W3C Benelux Kantoor

Het Web tot zijn volle potentieel ontwikkelen...

SMIL 3.0 bevordert de standaard voor gesynchroniseerde multimedia

W3C integreert industrie- en gebruikerservaring in nieuwe functionaliteit

Contactpersoon Amerika en Australië --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 of +1.617.253.2613
Contactpersoon Europa, Afrika en Midden-Oosten --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Contactpersoon Azië --
Kanako Iwasa <keio-contact@w3.org>, +81.466.49.1170

(oorspronkelijke tekst in http://www.w3.org/2008/12/smil3-pressrelease.html.en; zie ook vertalingen in andere talen)


http://www.w3.org/ – 1 December 2008 – Vandaag heeft W3C een nieuwe standaard aangekondigd, die het leven makkelijker maakt voor interactieve multimediapresentaties van auteurs. Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL) 3.0 staat het toe om video, audio, beelden, tekst en weblinks te combineren in interactieve presentaties, met fijnmazige controle via layout en timing.

"Het belang van SMIL 3.0 is dat het een set door gebruikers verlangde functies bevat die voor fascinerend nieuwe functionaliteit zorgen, terwijl ze alle voordelen behouden van een declaratieve (d.w.z. scriptloze) aanpak om een multimediapresentatie op te zetten," aldus Dick Bulterman, voorzitter van de Werkgroep Synchronized Multimedia, die de specificatie heeft gepubliceerd.

De nieuwe functies in SMIL (spreek uit "smail") zijn een directe response op verlangens van gebruiker en industrie. Zo staat de standaard bijvoorbeeld toe dat "full-motion", getimede bijschriften en labels direct ingevoegd worden in de presentatie (dit heet smilText). En SMIL's media pan-zoom control staat mensen toe om gemakkelijk "Ken Burns"-achtige animaties te creëren voor foto's en visuele content. SMIL 3.0 staat ook auteurs toe om getimed metadata in presentaties in te bedden, wat SMIL een nuttige descriptieve taal maakt voor de ontwikkeling van hulpbronnen voor het Semantisch Web die zich op den duur zullen aandienen.

Deze nieuwe functies stellen eindgebruikers in staat om video- en beeldsites te verfraaien met bijschriften, ondertitels en andere annotaties, zelfs als die video of beelden gecreëerd zijn door iemand anders. SMIL levert een een flexibele standaardmanier om media te laten vergezellen door links, bijschriften, metadata en andere informatie die coordinatie van timing vereist.

SMIL 3.0 integreert ook een aantal industrie-extensies met vorige versies van de standaard. "Door de integratie van extensies zoals die bij RealNetworks zijn ontwikkeld," zei Eric Hyche, Principal Engineer bij RealNetworks, "zal SMIL 3.0 bredere acceptatie en interoperabiliteit van multimedia op het Web stimuleren."

Zowel ontwikkelaars als gebruikers worden verzocht te kijken naar de tools, demonstrators en boek die deze versie van SMIL 3.0 vergezellen.

SMIL 3.0 geprepareerd voor XML-Applicaties en het Mobiele Web

SMIL 3.0 is is zo ontworpen dat mensen multimedia-applicaties kunnen opzetten voor een toenemend aantal platforms die Webstandaarden ondersteunen. Mensen kunnen nu bijvoorbeeld veilig multimediapresentaties toevoegen aan andere XML-applicaties, waaronder HTML en SVG. SMIL 3.0 maakt het ook makkelijker om multimedia-applicaties op mobiele platforms te ontwikkelen. "SMIL Tiny" is als minimaal profiel van SMIL 3.0 geknipt voor ingebedde systemen en lightgewichtapplicaties zoals media playlists.

Volgens Luiz Fernando Gomes Soares, die de ontwikkeling van de Ginga/NCL referentie-implementatie coördineert voor de Braziliaanse DTV-standaard, "maakt de eenvoudige declaratieve structuur SMIL Tiny een interessante kandidaat voor de vermeerdering van interactie in toekomstige set-top boxes. Dit zou nieuwe vormen van eindgebruikersinteractie met content kunnen stimuleren op een veilige en gelocaliseerde manier."

SMIL 3.0 integreert functies voor toegankelijkheid

Gebruikers met handicaps profiteren van SMIL 3.0 vanwege de integratie van functies die door het DAISY Consortium gevraagd werden. Het Daisy Consortium gebruikt SMIL voor zijn Talking Books, een open format dat ontworpen is om aan de behoeften van blinde en visueel gehandicapte Webgebruikers tegemoet te komen.

"SMIL 3.0 bevat verscheidene nieuwe toegankelijkheidsfuncties en voor het eerst is een volledig conform taalprofiel voor DAISY-boeken gedefinieerd," aldus Dr. George Kerscher, Secretaris-Generaal van het Daisy Consortium. "Het Consortium gaat verder met revisies van de DAISY-standaard; het bouwt daarbij op SMIL 3.0 en zal de functionaliteit in de DAISY-standaard uitbreiden om de productie en consumptie te ondersteunen van kostelijke mediapublicaties die voor iedereen toegankelijk zijn."

De deelnemers in de Werkgroep Synchronized Multimedia die betrokken waren bij de publicaties zijn: Access Technologies (wereldwijd), CWI – Centrum Wiskunde & Informatica (Nederland), het Daisy Consortium (wereldwijd), de Technische Universiteit Helsinki (Finland), de Internatonal Webmasters Associations/HTML Writers Guild (Italië), Loria/INRIA Lorraine (France), het National Center for Research on Disabilities (Japan), Nokia (wereldwijd), de Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (Brazilië), RealNetworks (VS) en de Universidad de Oviedo (Spain).

Over het World Wide Web Consortium (W3C)

W3C is opgericht om het Web tot zijn volle potentieel te ontwikkelen door gemeenschappelijke protocollen op te zetten die zijn evolutie bevorderen en de interoperabiliteit garanderen. Het is een internationaal industrieconsortium dat gezamenlijk geleid wordt door het MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) in de VS, ERCIM in Europa en de Universiteit van Keio in Japan. Door het Consortium verleende diensten omvatten o.m.: een archief met informatie over het World Wide Web voor ontwikkelaars en gebruikers, en verscheidene prototype- en voorbeeldtoepassingen om het gebruik van nieuwe technologie te demonstreren. Momenteel zijn meer dan 400 organisaties lid van het Consortium. Voor meer informatie zie http://www.w3.org/

Over het Benelux Kantoor van het World Wide Web Consortium (W3C)

Het Benelux Kantoor van W3C (w3c.nl) is gehuisvest op en wordt beheerd door het Centrum Wiskunde & Informatica.