W3C Persarchief W3C

W3C opent Data op het Web met SPARQL

Krachtige technologie voor het opzoeken van gedistribueerde en diverse gegevens

Contactpersoon Amerika en Australië --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 of +1.617.253.2613
Contactpersoon Europa, Afrika en Midden-Oosten --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Contactpersoon Azië --
Kanako Iwasa <keio-contact@w3.org>, +81.466.49.1170

Oorspronkelijke tekst: sparql-pressrelease.htmlhttp://www.w3.org/ – 15 januari 2008 – W3C heeft vandaag de publicatie van SPARQL bekendgemaakt. SPARQL is de voornaamste standaard om gegevens op het Semantisch Web open te stellen. Met de zoektechnologie van SPARQL (spreek uit: "sparkel") kunnen mensen zich concentreren op wat zij willen weten in plaats van op de databasetechnologie of het databaseformat die onder de motorkap worden gebruikt om de gegevens op te slaan. Omdat zoekopdrachten van SPARQL 'doeleinden van hoog niveau weergeven', is het makkelijker om ze tot onvoorziene databanken uit te breiden of ze naar nieuwe applicaties over te brengen.

"Proberen het Semantisch Web te gebruiken zonder SPARQL is hetzelfde als proberen een relationele database te gebruiken zonder SQL," verklaarde Tim Berners-Lee, directeur van W3C. "SPARQL maakt het mogelijk om in het wilde weg op het Web informatie op te vragen uit databases en andere bronnen van wat voor soort dan ook."

Er zijn al 14 implementaties van SPARQL, waarvan veel open source.

SPARQL heeft geen last van beperkingen van traditionele zoektalen, zoals lokale zoekterreinen en enkelvoudige formats

Er bestaan veel sucesvolle zoektalen, waaronder standaarden als SQL en XQuery. Die waren in de eerste plaats ontworpen voor zoekopdrachten binnen een enkel product, format, informatiesoort of lokale opslagplaats. Traditioneel was het noodzakelijk om op een hoog niveau dezelfde zoekopdracht verschillend te formuleren, afhankelijk van de applicatie of van de manier waarop de relationele database was gearrangeerd en bij het zoeken in meervoudige databases was het noodakelijk om wat logica te programmeren om de resultaten bijeen te vegen. Deze beperkingen zorgden voor hoge ontwikkelingskosten en stonden invoegingen van nieuwe databronnen in de weg.

Het doel van het Semantisch Web is om mensen in staat te stellen gegevens te delen, samen te voegen en te hergebruiken. SPARQL is ontworpen om op Webniveau te gebruiken en maakt daarom zoekopdrachten over verspreide bronnen mogelijk ongeacht het format. Het creëren van een enkele zoekopdracht over diverse dataopslagplaatsen is makkelijker dan het creëren van meervoudige zoekopdrachten; het kost ook minder en levert rijkere resultaten op.

Omdat SPARQL niet aan een specifiek databaseformat is gebonden, kan het gebruikt worden om te profiteren van de vloedgolf van Web 2.0 data en die mengen met andere bronnen van het Semantisch Web. Verder is DPARQL ontworpen om niet-uniforme gegevens op te zoeken, omdat ongelijksoortige gegevensbronnen waarschijnlijk niet dezelfde vorm of eigenschappen hebben.

SPARQL zet Data Access om in een Webdienst

De combinatie van SPARQL als zoektaal en protocol creëert een Webdienst pur sang; draaiend bovenop HTTP of SOAP levert het een standaard Webdienst voor alles wat maar een vraag stelt.

"Omdat SPARQL zich concentreert op het zoeken van datamodellen sparen de ontwikkelaars veel tijd; ze hoeven geen reeks kleine webdiensten te gebruiken om de toestand van een systeem uit te zoeken," verklaarde Lee Feigenbaum, voorzitter van de werkgroep RDF Data Access. "Dit staat de eindgebruiker van SPARQL toe elke vraag te stellen – het is als ze hun eigen interface kunnen ontwerpen in plaats van met een bepperkt aantal vaste dienstverleningen te moeten werken."

De specificatie van SPARQL definieert een zoektaal en een protocol en werkt samen met de andere kerntechnologieën van W3C: Resource Description Framework (RDF) voor de presentatie van gegevens; RDF Schema; Web Ontology Language (OWL) voor het opzetten van vocabulaires; en Gleaning Resource Descriptions from Dialects of Languages (GRDDL), voor de automatische extractie van Semantische Webgegevens uit document. SPARQL maakt ook gebruik van andere W3C-standaarden uit implementaties van Webdiensten, zoals Web Services Description Language (WSDL).

De W3C-werkgroep Data Access kent leden afkosmtig uit de belangrijkste bedrijven in Databasetechnologie en Webapplicaties

De W3C-werkgroep RDF Data Access produceerde de drie vandaag bekendgemaakte SPARQL Recommendations: the SPARQL Query Language for RDF, SPARQL Protocol for RDF en SPARQL Query Results XML Format. De werkgroep bestaat onder meer uit experts en deelnemers van Agfa-Gevaert N.V.; Asemantics S.R.L.; Clark & Parsia LLC; Cleveland Clinic; Technische Universiteit Eindhoven; Universiteit Bozen-Bolzano; Garlik; HP; IBM Corporation; Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (MEI); Nippon Telegraph & Telephone Corp. (NTT); OpenLink Software; Oracle Corporation; en Profium, Ltd. De pagina met SPARQL Testimonials bevat adhesiebetuigingen en toezeggingen om de nieuwe Recommendations te implementeren.

W3C blijft de relatie tussen het Semantisch Web en traditionele databases verbeteren; zie het rapport van de W3C Workshop on RDF Access to Relational Databases van oktober 2007.

Over het World Wide Web Consortium (W3C)

W3C is opgericht om het Web tot zijn volle potentieel te ontwikkelen door gemeenschappelijke protocollen op te zetten die zijn evolutie bevorderen en de interoperabiliteit garanderen. Het is een internationaal industrieconsortium dat gezamenlijk geleid wordt door het MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) in de VS, ERCIM in Europa en de Universiteit van Keio in Japan. Door het Consortium verleende diensten omvatten o.m.: een archief met informatie over het World Wide Web voor ontwikkelaars en gebruikers, en verscheidene prototype- en voorbeeldtoepassingen om het gebruik van nieuwe technologie te demonstreren. Momenteel zijn meer dan 400 organisaties lid van het Consortium. Voor meer informatie zie http://www.w3.org/

Over het Benelux Kantoor van het World Wide Web Consortium (W3C)

Het Benelux Kantoor van W3C (w3c.nl) is gehuisvest op en wordt beheerd door het Centrum Wiskunde & Informatica.