Het logo van W3C Benelux W3C Benelux Kantoor

Het Web tot zijn volle potentieel ontwikkelen...

Service Modeling standaarden breiden reikwijdte van XML-familie uit

SML en SML-IF maken validering van collecties XML-documenten mogelijk

Contactpersoon Amerika en Australië --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 of +1.617.253.2613
Contactpersoon Europa, Afrika en Midden-Oosten --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Contactpersoon Azië --
Kanako Iwasa <keio-contact@w3.org>, +81.466.49.1170

(oorspronkelijke tekst in http://www.w3.org/2009/04/sml-pressrelease.html.en; zie ook vertalingen in andere talen)


http://www.w3.org/ – 12 mei 2009 – W3C maakt vandaag nieuwe standaarden bekend die het mogelijk maken om XML-instrumenten te gebruiken om de kwaliteit te verbeteren van steeds geavanceerdere systemen en diensten die uit de XML-standaarden zijn gegenereerd. Nu kunnen ontwikkelaars collecties XML-documenten valideren, ofwel ter plekke, met gebruik van Service Modeling Language 1.1 (SML), ofwel als een pakket, met gebruik van SML Interchange Format 1.1 (SML-IF). Validiteitsbeperkingen worden uitgedrukt met gebruik van een flexibele combinatie van XML Schema en ISO Schematron, uitgebreid voor gebruik tussen documenten onderling.

"Deze standaarden reduceren integratiekosten, met behoud van vendorneutraliteit en levering van nieuwe flexibiliteit om collecties XML-documenten te managen," zei John Arwe, voorzitter van de werkgroep Service Modeling Language, die de nieuwe standaarden heeft geproduceerd.

SML en SML-IF maken validering van collecties XML-documenten mogelijk

Om te illustreren wat SML toevoegt aan het XML-ecosysteem, moet je bedenken wat er gebeurt als iemand een vliegticket koopt. Stel dat de reserveringsinformatie wordt opgeslagen als een XML-document dat informatie over de passagier bevat. De reservering verwijst ook naar een tweede XML-document dat de vertrektijd en andere informatie over de vlucht opslaat. De ene afdeling beheert klanteninformatie, de andere vluchtinformatie. Voor elke transactie met de klant wil de vliegmaatschappij er zeker van zijn dat het systeem als geheel geldig is. SML staat de vliegmaatschappi toe om te verifiëren dat aan zekere randvoorwaarden wordt voldaan binnen het geheel van reserverings- en vluchtgegevens. Dit maakt het makkelijker om met inconsistenties om te gaan en dit te doen zonder eigen code te schrijven. Als gevolg hiervan verlaagt de vliegmaatschappij de ksoten van managementtaken, zoals het informeren van passagiers, als de vluchttijden veranderen.

Een organisatie kan het ook nodig vinden extra randvoorwaarden op te leggen, als ze gegevens in een bijzondere context gebruikt, bijvoobeeld plaatselijke wetgeving. Ontwikkelaars kunnen SML gebruiken als laag bovenop context-afhankelijke randvoorwaarden, zonder content te kopiëren.

Flexibiliteit helpt om rekening te houden met de sociale werkelijkheid

Een aantal sociale situaties maakt duidelijk waarom organisaties liever gegevens in kleinere porties te beheren, terwijl ze niet de mogelijkheid van schemavalidering willen verliezen. Dezelfde vliegmaatschappij wisselt ook informatie uit met verscheidene autoverhuurbedrijven. In plaats van eigen applicaties op te zetten voor het delen van informatie, kan de vliegmaatschappij SML-IF gebruiken om de samenwerkingskosten te verlagen. SML breidt schemaverwerking uit tot het "volgen van links" om garanties te leveren dat de eraan gelinkte gegevens de verwachte structuur hebben. SML en SML-IF kunnen gebruikt worden met elk XML-vocabulaire en voortbouwen op bestaande standaarden als XML Schema en ISO Schematron.

SML en SML-IF zijn ontwikkeld door de werkgroep Service Modeling Language, die de volgende W3C-leden telde: CA, HP, IBM en Microsoft.

Over het World Wide Web Consortium (W3C)

W3C is opgericht om het Web tot zijn volle potentieel te ontwikkelen door gemeenschappelijke protocollen op te zetten die zijn evolutie bevorderen en de interoperabiliteit garanderen. Het is een internationaal industrieconsortium dat gezamenlijk geleid wordt door het MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) in de VS, ERCIM in Europa en de Universiteit van Keio in Japan. Door het Consortium verleende diensten omvatten o.m.: een archief met informatie over het World Wide Web voor ontwikkelaars en gebruikers, en verscheidene prototype- en voorbeeldtoepassingen om het gebruik van nieuwe technologie te demonstreren. Momenteel zijn meer dan 400 organisaties lid van het Consortium. Voor meer informatie zie http://www.w3.org/

Over het Benelux Kantoor van het World Wide Web Consortium (W3C)

Het Benelux Kantoor van W3C (w3c.nl) is gehuisvest op en wordt beheerd door het Centrum Wiskunde & Informatica.