W3C nieuws

Responsive Web Design Training start 3 maart; vroegboektarief tot 14 februari

2016-02-05 | Archive

Een nieuwe sessie van de Responsive Web Design training, die start op 3 maart 2016, is open voor registratie. Studenten leren stap voor stap een aanpak te gebruiken die zich richt op de best practices van HTML en CSS om websites te laten werken op apparaten met verschillende viewport groottes. Deze editie van de cursus bevat een nieuw onderdeel gewijd aan Flexbox-eigenschappen die zeer nuttig zijn in een responsieve lay-out. De cursus wordt gegeven door trainer Frances de Waal en duurt vijf weken. Schrijf u in vóór 14 februari om te profiteren van het vroegboektarief! Leer meer over W3DevCampus, W3C’s online training voor webontwikkelaars.

W3C geëerd met een Emmy® Award voor standaard werk aan toegankelijke videocaptioning en ondertiteling

2016-01-08 | Archive

W3C is verheugd aan te kunnen kondigen dat het een 2016 Technology & Engineering Emmy® Award zal ontvangen van de National Academy of Television Arts & Sciences voor zijn werk aan de Timed Text Mark-up Language standaard, die video- inhoud door tekst captioning en ondertiteling beter toegankelijk maakt. Vertegenwoordigers van W3C en de Timed Text Working Group zullen de prijsuitreiking op 8 januari 2016 bijwonen in het Bellagio Hotel in Las Vegas tijdens de Consumer Electronics Show (CES).

"W3C is bijzonder blij met een 2016 Emmy® Award als erkenning van technologieën die een belangrijk onderdeel van onze missie ondersteunen, namelijk om naar iedereen het volledige potentieel van het World Wide Web te brengen – ongeacht iemands handicap, cultuur, taal, apparaat of netwerkinfrastructuur", zei W3C CEO dr. Jeff Jaffe. "Ik wil graag de National Academy of Television Arts & Sciences bedanken voor hun erkenning van W3C, en ik feliciteer de leden van de W3C geti Timed Text Working Group en het W3C Web Accessibility Initiative met deze buitengewone prestatie."
NATAS logo
Voor meer informatie over de Emmy® Award en TTML, zie het persbericht (Engelstalig).

Het Nederlandse W3C-lid CWI heeft in het verleden ook bijgedragen aan het werk van de Timed Text Working Group. Op de CWI-website feliciteert CWI- onderzoeker Dick Bulterman W3C. Hij zegt: "It is nice to see that the impact of W3C timed text technology has gone far beyond the traditional Internet. When we started work on the standard, the principal community was the hearing impaired. By taking a broader approach, fundamental problems for TV broadcasting were also included. This is an important example of how solutions for one community can grow to meet world-wide needs. We congratulate W3C with the Emmy Award!"

W3C Highlights October 2015 gepubliceerd

2015-12-10 | Archive

W3C heeft op 3 december 2015 zijn W3C Highlights – October 2015 gepubliceerd, een uitgebreid overzicht van een selectie van recent werk en komende prioriteiten. In dit rapport komen we tot een vernieuwd W3C, met vier elementen die fundamenteel zullen wijzigen: Process, Modern Tooling, New Document License en Content. We onderzoeken de krachten van Web-innovatie met het oog op industry verticals en kijken hoe het Open Web Platform de automotive industrie, digitale marketing, digitaal publiceren, betalingen, telecommunicatie, tv en entertainment en het Web of Things transformeert. Dit rapport, dat ook beschikbaar is in het in het Chinees, werd voorbereid voor discussie tijdens TPAC 2015 in Sapporo.

W3C lanceert Web Payments Working Group

2015-10-21 | Archive

Beeld van W3C flyer over webbetalingen - hand met smartphone

W3C lanceerde vandaag, 21 oktober 2015, de Web Payments Working Group om betalingen op het Web makkelijker en veiliger te maken en het online ‘check-out’ proces te stroomlijnen. W3C’s langetermijndoel is een ​​geharmoniseerde betalingservaring op het Web, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt en of de transactie plaatsvindt in een applicatie of een winkel.

De Web Payments Working Group zal standaard Application Programming Interfaces (API’s) maken om een ​​breed scala aan bestaande en toekomstige betaalmethodes te ondersteunen en om registratie van betaalmiddelen en selectie daarvan door de browser te vergemakkelijken. De standaard API's zullen een basis vormen voor geautomatiseerde beveiligde betalingen en ook voor een vereenvoudigde check-out en betalingservaring. Dit betekent dat er meer betalingsmogelijkheden voor handelaren en gebruikers zullen zijn. Het zal ook makkelijker voor webontwikkelaars worden om bestaande en nieuwe betaalstromen in hun applicaties te integreren.

Lees het Web Payments Working Group Charter FAQ, het volledige persbericht (Engelstalig) en de getuigenissen van W3C-leden, waaronder Bloomberg, Deutsche Telekom, Digital Bazaar, ETA, Federal Reserve Bank, Ingenico Labs, MAG, NACS, Qihoo360, Rabobank, Ripple en WorldPay.

De Engelstalige testimonial van de Rabobank luidt:

Rabobank supports the launch of the Web Payments Working Group. In current development of web payments, we have encountered lack of clarity in the interaction of payment related business processes such as from payment wallet to retailer check-out. Rabobank expects the Working Group results to be instrumental to further standardization in this field.

- Evert Fekkes, Business Information Manager

Standaarden voor Web Applications on Mobile: huidige toestand en Roadmap

2015-09-04 | Archive

Thumbnail of application platform diagram that appears in the report

Op 4 september 2015 heeft W3C de augustus 2015 editie van de Standards for Web Applications on Mobile gepubliceerd – een overzicht van de verschillende in W3C ontwikkelde technologieën die de mogelijkheden van webapplicaties vergroten, en in het bijzonder hoe ze van toepassing zijn op de mobiele context.

Deze editie, die is opgeleverd door het HTML5Apps project, bevat wijzigingen en toevoegingen vanaf mei 2015 en omvat in het bijzonder opkomend werk, zoals het voorgestelde charter for a Web Payments Working Group en de ontwikkeling van een draft charter for a Hardware Security Working Group.

Leer meer over de Web and Mobile Interest Group.

World Wide Web Consortium selecteert Australian National University (ANU) om Australia Office te hosten

2015-07-29 | Archive

29 juli 2015 - Het World Wide Web Consortium (W3C) is verheugd de Australian National University (ANU) in Canberra te kunnen aankondigen als de nieuwe gastheer van het W3C Australia Office. W3C Global Business Development Lead J. Alan Bird, die in Canberra was voor de lancering van het Australia Office, zei dat ANU goed past bij het consortium.

"Na een uitgebreide review van andere universiteiten en non-profit organisaties in Australië, hebben wij vastgesteld dat ANU de juiste partner is om W3C te helpen slagen zijn missie te bevorderen en de behoeften te dienen van de belangrijkste gemeenschappen in technologie, onderzoek, bedrijfsleven en industrie en overheidssectoren in Australië," zei Bird."We kijken erg uit naar de samenwerking met deskundige academische en professionele medewerkers van de ANU" .

Meer informatie: zie het hele (Engelstalige) persbericht over de lancering van het nieuwe Australia Office.

W3C MathML 3.0 goedgekeurd als ISO/IEC International Standard

2015-06-23 | Archive

Op 23 juni 2015 hebben het World Wide Web Consortium (W3C), het Joint Technical Committee JTC 1, Information Technology van de International Organization for Standardization (ISO) en de International Electrotechnical Commission (IEC) gezamenlijk aangekondigd dat de MathML Version 3.0 2nd Edition is goedgekeurd als een ISO/IEC International Standard (ISO/IEC 40314:2015).

MathML is de mark-up taal die wordt gebruikt in software en development tools voor statistische, techniek-, wetenschappelijke, computationele en academische uitingen van wiskunde op het Web. De Mathematical Markup Language biedt manieren om zowel de visuele presentatie van formules (met wiskundige symbolen, formules en fontstijlen) in XML te beschrijven als hun semantiek (met verwijzing naar verschillende domeinen van de wiskunde). De eerste versie, MathML 1, werd uitgebracht in 1999.

Voor meer informatie, zie het volledige (Engelstalige) persbericht over MathML 3.0.

Presentaties WebRTC en HTML5/Webapps online

2015-04-16 | Archive

Op 2 april hield Dominique Hazaël-Massieux (W3C) twee inspirerende lezingen in Amsterdam over WebRTC en HTML5/Webapps. De presentaties kunnen worden bekeken via de links hierna in de lopende tekst (de eerste twee in pdf-formaat).

Het middagprogramma begon met een welkom namens W3C Benelux en ISOC.nl, die de bijeenkomst organiseerden op het Centrum Wiskunde & Informatica (mede-sponsor), door Annette Kik van W3C Benelux. Daarna hield Rutger Teunissen, CEO van 24sessions, een inleiding over het gebruik van WebRTC in de innovatieve toepassingen van zijn bedrijf. Dominique gaf eerst in het eerste deel van het middagprogramma een overzicht van WebRTC en in het tweede deel behandelde hij een 'deep dive' in de WebRTC- technieken. Er was een levendige discussie. Bij het avondprogramma heette Alexander Blom van ISOC.nl de bezoekers welkom namens ISOC en W3C Benelux in de Waag (co- sponsor) in Amsterdam. Daarna gaf Dominique zijn workshop over HTML5 Apps.

Hieronder een kleine foto-impressie van het middagdeel.

Dominique Hazael-Massieux

Hoofdspreker Dominique Hazaël-Massieux in discussie met het publiek.

Rutger Teunissen in het publiek

Spreker Rutger Teunissen in het publiek.

Deel van het publiek tijdens de WebRTC masterclass

Deel van het publiek tijdens de WebRTC masterclass.

W3C- en ISOC-sprekers tijdens de WebRTC masterclass op 2 april 2015

Sprekers, webpioniers en organisatie van de WebRTC-workshop op het CWI: Dominique Hazaël-Massieux (W3C), Rutger Teunissen (24sessions), Annette Kik (W3C Benelux), Ivan Herman (W3C Digital Publishing Activity Lead) en zittend Steven Pemberton (CWI, voorzitter W3C XForms WG en jarenlang voorzitter van de HTML WG) en Michiel Leenaars (ISOC.nl).

W3C lanceert eerste HTML5 cursus in nieuwe samenwerking met edX

2015-03-27 | Archive

Het World Wide Web Consortium (W3C), de internationale technische standaardenorganisatie organisatie voor het Web, heeft op 31 maart 2015 aangekondigd dat het zich heeft aangesloten bij edX, een van 's werelds grootste online cursusplatforms, als een nieuw lid en dat het zijn eerste cursus over HTML5 zal aanbieden op 1 juni 2015. De inschrijving is meteen geopend.

W3Cx logo

Onder de naam W3Cx zal W3C een aantal MOOCs (Massive Open Online Courses) ontwikkelen, waarmee het zijn autoriteit en expertise zal tonen in een scala aan cursussen over core Webtechnologieën.

"W3C's samenwerking met edX breidt de mogelijkheden uit voor webontwikkelaars om cursussen te volgen die speciaal voor hen door W3C zijn gecreëerd," zei dr. Jeff Jaffe, CEO van W3C. "Deze W3Cx cursussen zullen hen helpen hun vaardigheden te vergroten en hen in staat stellen om de volgende leiders en vernieuwers op het Web te worden."

"We zijn vereerd W3C in edx.org te verwelkomen", zegt Anant Agarwal, CEO van edX. "Als een internationale gemeenschap, die erop gericht is om het Web tot zijn volle potentieel te ontwikkelen, zal W3C’s wereldwijde reikwijdte, expertise en samenwerkingsethos edX-leerlingen van over de hele wereld helpen nieuwe hoogten in hun technische kennis en vaardigheden te bereiken."

De eerste W3Cx cursus is HTML5-part 1, die zich zal richten op de fundamenten van Web design op een gemiddeld niveau. HTML5 is de standaardtaal van het Web en W3C en de Webgemeenschap hebben hem ontwikkeld. Het wordt algemeen erkend dat HTML5 de belangrijkste technologie is en blijft voor organisaties die op meerdere platforms applicaties leveren.

W3C Team launching W3Cx happily waving to the camera

Meer informatie: zie het volledige Engelstalige persbericht over de samenwerking met edX.

Masterclass Dominique Hazaël-Massieux over WebRTC en workshop HTML5/Webapps

2015-03-26 | Archive

De Franse webexpert Dominique Hazaël-Massieux  (W3C) geeft op 2 april 2015 een masterclass over de huidige stand van zaken van WebRTC en 's avonds een workshop HTML5/webapps.

Dominique Hazael-Massieux from W3C

WebRTC – Web Real-Time Communications –  is een relatief jonge maar snel aan belang winnende webstandaard, waarmee allerlei nieuwe vormen van realtime-communicatie via het Web mogelijk worden. Denk daarbij aan audio- en video-gesprekken, instant messaging en het uitwisselen van bestanden. De gebruiker hoeft geen extra (gesloten) software zoals Skype of iChat draaiende te hebben op zijn computer. Het is niet nodig om een account aan te maken, en al evenmin hoef je speciale toepassingen op je computer te installeren – webRTC werkt zonder verdere toevoegingen in daartoe geschikte browsers.

Wat daarbij met name interessant is, is dat het (in tegenstelling tot bestaande leverancier-afhankelijke commmunicatiekanalen) naadloos aansluit op de context van de eindgebruiker die zich beweegt over het World Wide Web. Op die manier kun je bijvoorbeeld als eigenaar van een website met één knop de dialoog aangaan met een bezoeker van je site, of je gebruikers onderling met elkaar laten praten. Je kunt webRTC als technologie door het gebruiksgemak natuurlijk ook in een besloten omgeving inzetten, bijvoorbeeld in de ouderenzorg of voor het organiseren van een ledenvergadering of politieke inspraak-avond.

Over de spreker

Dominique
Hazaell-Massieux Dominique Hazaël-Massieux. Foto: Yves Colas.

Dominique Hazaël-Massieux is, als teamlid van het World Wide Web Consortium (W3C),W3C contactpersoon van de WebRTC Working  Group, en stond mede aan de basis van het ontstaan van deze groep. Hij heeft een ingenieurstitel van de Ecole Centrale Paris, en was eerder onder meer verbonden aan MIT en INRIA. Hij  ook W3C Activity Lead van het Mobile Web Initiative en team contact voor de WebMob Interest Group en de Device APIs Working Group, die als doel heeft om webapplicaties net zo krachtig te maken als traditionele ‘native’ applicaties. Meer informatie over de spreker: http://www.w3.org/People/Dom/.

De masterclass wordt van 14.00-17.00 uur gehouden bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, en wordt georganiseerd op uitnodiging van Internet Society Nederland en het W3C Benelux Office van het World Wide Web Consortium. Registreer op tijd, want vol = vol.

Deelname is gratis voor leden van W3C en ISOC.nl (na registratie) en 30 euro voor andere belangstellenden. Voertaal is Engels.

Registratie: http://isoc.nl/events/webrtc-masterclass

N.B. Diezelfde avond, dus ook op 2 april, organiseren ISOC en W3C een HTML5/webapps workshop in de Amsterdamse Waag Society. Het avondprogramma duurt van h20.00-20.30 uur. Alexander Blom, voorzitter ISOC.nl licht de inhoud toe: "HTML5 biedt een rijke set van features waar voorheen browser plug-ins benodigd waren. Denk hierbij aan embedded content als audio en video, maar ook aan zaken als locatiebepaling, client-side opslag en web sockets. Belangrijker nog is dat je met HTML5 niet meer per OS een aparte app te ontwikkelen. Tijdens de workshop zal Dominique vanuit zijn expertise als W3C working group deelnemer uitgebreid ingaan op de uitgebreide mogelijkheden van HTML5."

[Lees verder]

[English version]  

W3C/ISOC Masterclass WebRTC

The French Web expert Dominique Hazaël-Massieux presents a masterclass on the current state of WebRTC at the Science Park Amsterdam on Thursday, 2 April 2015. The event starts at 14.00h and ends at 17.00h.

WebRTC – Web Real-Time Communications - is a relatively young Web protocol, which rapidly gains in importance, and with which many new forms of real-time communication via the Web become possible. Think of audio and video calls, instant messaging and exchanging files via the Web without the need to have additional (closed) software such as Skype or iChat on your computer. It is not necessary to create an account, nor do you need to install special applications on your computer  - WebRTC works without further additions in thereto enabled browsers.

Particularly interesting is, that it fits (unlike existing supplier-dependent communication channels) seamlessly to the context of the end user moving across the World Wide Web. As a website owner you might then, for instance, be able to start a dialogue with a site visitor, or have your users communicating with each other. You can also deploy WebRTC, as an easy to use technology, in a private environment, such as in care for the elderly or for the organization of a membership meeting or political public participation event.

About the speaker

Dominique
Hazaell-Massieux Dominique Hazaël-Massieux. Picture: Yves Colas.

Hazaël-Massieux is, as a Team Member of the World Wide Web Consortium (W3C), the team contact for the WebRTC Working Group, and stood at the base of the creation of this group, which aims at bringing peer-to-peer audio/video connections to the Web. He has an engineering degree from the Ecole Centrale Paris, and was previously also associated with MIT and INRIA. He is also W3C Activity Lead of the Mobile Web Initiative, and team contact for the WebMob Interest Group and the Device APIs Working Group, which aims to make Web applications as powerful as traditional “native” applications.

The master class will be held at the Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, and is organized at the invitation of Internet Society Netherlands and the W3C Benelux Office of the World Wide Web Consortium. Register on time, as full = full.  

Participation is free for W3C Members and members of ISOC.nl after registration. For other attendees there is a registration fee of 30 euro.<

Registration: http://isoc.nl/events/webrtc-masterclass

Note that at the evening of the same day, Dominique Hazael-Massieux gives a master class on another hot topic, namely ‘web apps’. Thanks to HTML5 you don’t have to build separate apps for each platform. Instead, you can develop platform-independent solutions that can be reused. [Read more]

More information on the speaker: http://www.w3.org/People/Dom/

W3C en auto-industrie starten nieuw webstandaardwerk voor Connected Cars

2015-02-03 | Archive

Vanwege de toegenomen consumentvraag naar data en diensten op het gebied van Connected Cars, kondigde W3C op 3 februari 2015 een nieuwe samenwerking in de auto-industrie aan om bestuurders en passagiers een rijke Webervaring te brengen. In eerste instantie zal de inspanning zich richten op het aan applicatievendors standaard en veiliger toegang geven tot voertuiggegevens.

Automotive en Web; versnellingspook met belangrijke onderwerpen

“Autobezitters willen toegang tot het Web en real-time updates over hun voertuigen en de wereld om hen heen ontvangen, zoals het weer, verkeer en parkeerinformatie”, zei Jeff Jaffe, CEO van W3C. “Ze willen ook soepele integratie met hun mobiele devices. Geen enkel ander platform kan het vermogen van het Web evenaren om de diversiteit van data te overbruggen die van auto’s, user devices, het Web en het Internet of Things zullen komen. Maar we hebben toegang tot het Web nodig op een manier die de veiligheid niet in gevaar brengt en die voorziet in veilige toegang tot data op een manier die rekening houdt met de privacyvoorkeuren van de gebruikers. De ondersteuning van de auto-industrie voor dit nieuwe initiatief is een bemoedigend teken dat het Open Web Platform zal helpen om autorijden veiliger en leuker te maken.“

Voor meer informatie, zie het hele Automotive persbericht (Engelstalig).

Web standaarden voor de toekomst van W3C op Vimeo

2014-11-17 | Archive

Web standards for the future video van W3C op Vimeo.

Web standards for the future video van W3C op Vimeo.

De W3C community werkt hard aan de creatie van Web standaarden. In deze video - die in samenwerking met Microsoft is gemaakt - kun je zien waarom. (Nederlandse ondertitels beschikbaar via 'cc'.) Doe mee op w3.org/participate.

W3C lanceert Web Payments Initiative

2014-10-15 | Archive

- Een kans voor de industrie om fraude te verminderen, usability te verbeteren en innovatie aan te moedigen

Het World Wide Web Consortium (W3C) kondigde op 15 oktober een nieuw initiatief aan om betalingen naadloos te integreren met het Open Web Platform. W3C roept alle belanghebbenden op uit de industrie –zoals banken, credit card maatschappijen, overheden, operators van mobiele netwerken, providers van betaaloplossingen, technologiebedrijven, retailers en content creators – om toe te treden tot de nieuwe Web Payments Interest Group en gebruik te maken van de unieke mogelijkheden van het Web om de diversiteit in ecosystemen te overbruggen en gebruikers overal, op elk apparaat, te bereiken. Dit zal nieuwe business opportunities tot gevolg hebben, een betere gebruikerservaring voor online transacties, minder fraude en verhoogde interoperabiliteit tussen traditionele oplossingen en toekomstige innovaties in het betalingsverkeer.

"De Federal Reserve werkt met diverse deelnemers en organisaties om het betalingssysteem zodanig te verbeteren dat het veiliger, sneller, efficiënter en toegankelijker voor iedereen wordt," zei Claudia Swendseid, senior vice- president bij de Federal Reserve Bank of Minneapolis. "We waarderen de inspanningen van W3C in dit verband en kijken ernaar uit om deel te nemen aan de nieuwe Web Betalingen Interest Group."

Grote uitdagingen maar groot potentieel voor wereldwijde E-Commerce E-Commerce is bloeiend en er is voorspeld dat het dit jaar 1,471 biljoen dollar bereikt, een stijging van bijna 20% ten opzichte van vorig jaar. Volgens Forrester Research zal een derde van de transacties op een mobiel apparaat plaatsvinden. En toch staat er een aantal obstakels in de weg van nog sterkere groei op die apparaten.

De eerste is bruikbaarheid. Mensen die online winkelen voegen items toe aan hun winkelwagentjes, maar ze voltooien hun aankopen zelden. Kleine schermen en kleine toetsenborden, gecombineerd met de gebruikelijke verplichting om een account aan te maken en persoonlijke gegevens met onbekende handelaars te delen zijn enkele van de redenen dat het gemiddelde aandeel van het achterlaten van winkelwagentjes op mobiele apparaten 97% is.

Een tweede reden is fraude. High-profile verhalen van massale diefstal van creditcardnummers hebben zowel de ontoereikendheid van hedendaagse benaderingen om gevoelige informatie te delen aangetoond , als de hoge kosten. De mate van fraude in ‘Card Not Present’ transacties (zoals gebruikelijk bij transacties via websites) is tien keer hoger dan wanneer fysieke kaarten worden gebruikt. Deze risico's moeten worden aangepakt om e-commerce te laten bloeien.

“Vandaag de dag hebben gestolen betaalgegevens alle andere zorgen van consumenten wereldwijd overtroffen bij het on-line winkelen”, zegt Michel Leger, Ingenico Group. “Het samenbrengen van alle belanghebbenden in deze Interest Group is dé kans om open standaarden te creëren die online fraude zullen minimaliseren, het consumentenvertrouwen verhogen en de winkelervaring verbeteren. Door allemaal samen te werken zullen we in staat zijn om het op een goede manier te doen.”

Omdat het web op zo’n grote schaal beschikbaar is, heeft het versterken van ondersteuning voor betalingen de potentie niet alleen om de bruikbaarheid te verbeteren en het risico op fraude te verminderen, maar ook om nieuwe kansen voor bedrijven en consumenten te creëren op gebieden zoals coupons en loyalty programma's en crypto-valuta. Door middel van mobiele applicaties, kan het Web ook ‘brick and mortar’ transacties veiliger en gemakkelijker maken. Hoewel we innovatie in mobiele betalingssystemen zien, maakt het gebrek aan standaarden het moeilijker om af te stemmen op nieuwe betalingsbenaderingen (zoals crypto- valuta's) of nieuwe betalingsproviders. Verder compliceren versnipperde omgevingen voor regelgeving het betalingslandschap.

Betalingen integreren in het Open Web Platform
Om ons begrip van deze uitdagingen te verdiepen en oplossingen in Open Web Platform te integreren, heeft W3C een Web Payments Interest Group, onder leiding van Erik Anderson (Bloomberg) en David Ezell (Association for Convenience & Fuel Retailing) gecharterd.

Wereldwijde stakeholders uit alle delen van de industrie zullen use cases en scenario's opsommen voor onderwerpen zoals online betalingen, off-line betalingen, ‘floor-limits’, de rol van regelgeving op de technologie, internationale low-value remittances, algemeen retail betalingsverkeer, factuurbetalingen en terugkerende betalingen aan nutsbedrijven. De groep zal de huidige lacunes bestuderen in de Webtechnologie met betrekking tot de bruikbaarheid, veiligheid en privacy, en nieuwe werk aanbevelen om die lacunes op te vullen. Omdat een succesvolle integratie van de betalingen in het web uitgebreide samenwerking vereist, zal de Interest Group eveneens contact leggen met andere organisaties in de betalingsindustrie die gebruik maken van Webtechnologieën op één lijn te brengen en de interoperabiliteit op een wereldwijde schaal te bevorderen.

Meer informatie
Voor het hele persbericht inclusief testimonials, zie het Web Payments persbericht op de centrale W3C-website (Engelstalig).

Vlaamse overheid kiest voor open data en W3C

2014-08-25 | Archive

CORVE, de Coördinatiecel Vlaams eGovernment, is in augustus 2014 toegetreden tot het World Wide Web Consortium (W3C) – het internationaal samenwerkingsverband gericht op de ontwikkeling van webstandaarden. CORVE heeft als doelstelling de dienstverlening aan de burger, ondernemingen en overheden te vereenvoudigen en de toegang tot actuele, accurate gegevens te faciliteren. Overheidsbrede standaardisatie van gegevensformaten is uiteraard noodzakelijk bij het uitwisselen van deze gegevens. Het lidmaatschap van W3C biedt CORVE een uitgelezen kans om de ontwikkelingen niet alleen te volgen maar ook een bijdrage te leveren aan deze internationale standaarden.

Geert MareelsGeert Mareels, CORVE, de Vlaamse eGovernment manager, beaamt dat het afstemmen van het beleid op het gebied van standaardisatie tussen alle interne en externe betrokkenen essentieel is bij het uitwisselen van gegevens. “Om het principe ‘vraag niet wat de overheid al weet’ te realiseren, is het een voorwaarde dat we allemaal dezelfde taal spreken. Dat gaat van de benaming van een diploma tot hoe in computertaal een adres genoteerd wordt.”

Noël Van HerrewegheNoël Van Herreweghe, CORVE, programmamanager Open Data bij de Vlaamse overheid, voegt hier aan toe, dat standaardisatie een belangrijke bijdrage levert bij het bereiken van interoperabiliteit en een absolute noodzaak is bij het digitaal uitwisselen en beschikbaar stellen voor hergebruik van informatie.

W3C is verheugd met het lidmaatschap van de Vlaamse overheid. Phil Archer Phil Archer, W3C, W3C Data Activity Lead laat weten: “Ik ben natuurlijk heel blij dat CORVE zich aansluit bij W3C. Hun werk op het gebied van open data heeft veel mensen binnen en buiten Vlaanderen geïnspireerd en dus voelt het heel goed dat CORVE nu samen met anderen zal bijdragen aan het bereiken van consensus en het bouwen van internationale standaards. Hun werk gaat helemaal over een beter gebruik van het Web voor een efficiëntere overheid en empowerment van burgers”.

“Voor een efficiënte publieke sector is goede standaardisatie essentieel,” stelt Annette Kik Annette Kik, W3C, manager van het W3C Benelux Office. “Het W3C-lidmaatschap van CORVE tekent de voortrekkersrol van de Vlaamse overheid, die zich bewust is van het feit dat ze niet alleen naar de eigen overheidsorganen moet kijken maar ook naar de private sector en over nationale grenzen heen. Informatie op het Web is niet aan grenzen gebonden. Door mee te werken aan de totstandkoming van internationale standaarden wordt het nationale belang het best gediend.”

Michiel Leenaars Michiel Leenaars, liaison officer bij W3C Benelux, voegt toe: "Open data is een mooi principieel uitgangspunt, maar om die data in de praktijk te kunnen gebruiken in allerlei maatschappelijke toepassingen, vergt een erg gestructureerde totaalaanpak. Ontwikkelaars kunnen immers niet voor iedere dataset nieuwe maatwerksoftware schrijven; dat is kostbaar en ondankbaar werk. Door samen met anderen binnen W3C te gaan werken aan standaarden, helpt CORVE om in de toekomst haar eigen informatie en die van anderen veel breder bruikbaar te maken."

W3C roept overheden op ook lid te worden. W3C hoopt dat meer overheden in de Benelux zich actief bezig gaan houden met de ontwikkeling van het web, liefst ook op provinciaal en gemeentelijk niveau. Leenaars: “De geschiedenis van het web wordt nog geschreven. Technologie vormt zich naar de partijen die actief mee-ontwikkelen en die bijvoorbeeld van veiligheid en universele toegankelijkheid prioriteiten maken. Het World Wide Web zal sterk de lijnen bepalen waarbinnen onze toekomstige informatiesamenleving zich zal ontwikkelen. Juist ook organisaties vanuit de publieke sector met een heldere toekomstgerichte visie kunnen daarbij een daadwerkelijk verschil maken”.

Over W3C

W3C logo

W3C stond aan de wieg van het World Wide Web en speelt op verschillende gebieden een sleutelrol bij de verdere ontwikkeling ervan. De organisatie profileert zich daarbij als bewaker van de openheid van het web. Onder andere organisaties als Microsoft, Google, Facebook en Apple zijn actief in het World Wide Web Consortium, dat bekend is van standaarden zoals HTML, CSS en XML.

Over CORVE

Corve

CORVE coördineert en stimuleert de back-office-aspecten van e-government. Wij bouwen de infrastructuur waarmee administratieve diensten vlotter samenwerken met betere service voor de burger als resultaat. Via het MAGDA-platform zorgen wij voor MAximale GegevensDeling tussen Administraties op de verschillende bestuursniveaus en moet de overheid niet meer vragen wat ze al weet. E-government gaat niet zozeer over de "e" in e-government, maar om het uitbouwen van een hedendaagse dienstverlening. Open data, het vrijgeven van informatie voor hergebruik, is hier ook een goed voorbeeld van. De klantvriendelijkheid en de administratieve vereenvoudiging maken de kern uit van elk e-government verhaal, ook bij de Vlaamse overheid.

Meer informatie:

Logius als eerste Nederlandse overheidsorganisatie lid van W3C

2014-06-30 | Archive

Logius treedt per 1 juli 2014 als eerste overheidsorganisatie in de Benelux toe tot het World Wide Web Consortium (W3C). W3C is een internationale gemeenschap, gericht op het ontwikkelen van webstandaarden. Het lidmaatschap van W3C biedt Logius een uitgelezen kans om ontwikkelingen te volgen en een bijdrage te leveren aan deze internationale standaarden. W3C is blij met het lidmaatschap van Logius en hoopt dat meer overheden dit voorbeeld volgen.

Overheidsbrede standaardisatie belangrijk

Marc van Hilvoorde, teamleider van het Centrum voor Standaarden van Logius licht toe: "Logius levert publieke dienstverleners een betrouwbare en veilige infrastructuur voor de informatievoorziening en dienstverlening aan burgers en bedrijven. Overheidsbrede standaardisatie is essentieel om een betrouwbare, bruikbare en veilige digitale infrastructuur te ontwikkelen. Het beheren van relevante Nederlandse standaarden en afsprakenstelsels is voor een groot deel bij Logius belegd. Het lidmaatschap van W3C past daarom goed in de strategie van Logius".

W3C reageert verheugd op het lidmaatschap van Logius

Michiel Leenaars Michiel Leenaars, liaison officer bij W3C Benelux, stelt: "We zijn erg blij dat Logius als eerste Nederlandse overheidsorganisatie kiest om zich ook op internationaal niveau met de veiligheid en bruikbaarheid van het Web bezig te houden. Dat verhoogt het kennisniveau binnen de publieke sector en verlaagt zeker de drempel voor andere Nederlandse partijen om hetzelfde te doen. Meer deelname, juist van buiten de grote spelers, is belangrijk. Onze Nederlandse blik op de wereld en het publieke belang vanuit onze samenleving verschilt wezenlijk van richting waarop sommige van die spelers het web willen zien gaan."

Bernard Gidon, W3C Bernard Gidon, EMEA Business Development Leader van W3C, zegt:"We zijn erg blij om Logius te verwelkomen als lid van W3C. Hun activiteiten en leiderschap in de overheidssector zullen veel waarde aan de W3C community toevoegen. De overheidssector op het Web beweegt erg snel, waarbij er enkele grote overgangen gaande zijn. De deelname van de Nederlandse overheid zal dus met haar ervaring en expertise bijdragen aan een beter Web, toegankelijk voor iedereen."

Annette Kik, W3C Annette Kik, manager van het W3C Benelux Office, voegt toe: "Het is geweldig dat Logius een voortrekkersrol wil spelen bij de ontwikkeling van wereldwijde webstandaarden. Het lidmaatschap en de inspanningen van Logius, onder andere op het gebied van webtoegankelijkheid, zijn goed voor alle gebruikers van het Web. We hopen dat veel overheidsinstanties in Nederland het voorbeeld van Logius zullen volgen".

Phil Archer, W3C Ook onderzoekers uit het internationale team van W3C prijzen de inzet van Logius. "De Nederlandse overheid is met activiteiten zoals haar website overheid.nl een wereldleider in open data voor zowel intern als extern gebruik. Daarom ben ik zeer blij om te zien dat Logius toetreedt tot W3C en kijk ik ernaar uit dat ze hun ervaring en expertise delen tijdens de ontwikkeling van standaarden die relevant zijn voor overheden over de hele wereld", schrijft Phil Archer, W3C Data Activity Lead.

W3C roept overheden op ook lid te worden

Leenaars en Kik hopen dat ook andere Nederlandse overheden zich actief bezig gaan houden met de ontwikkeling van het web, liefst zelf ook op provinciaal en gemeentelijk niveau. Leenaars: “"De geschiedenis van het web wordt nog geschreven. Technologie vormt zich naar de partijen die bij de ontwikkeling ervan een actieve rol nemen, en bijvoorbeeld veiligheid en universele toegankelijkheid zijn niet voor alle betrokkenen een prioriteit. Het World Wide Web is een belangrijk onderdeel van een internationaal technologisch krachtenveld dat uiteindelijk in sterke mate de lijnen bepaalt waarbinnen onze toekomstige informatiesamenleving zich zal ontwikkelen. Juist ook organisaties vanuit de publieke sector met een heldere toekomstgerichte visie kunnen daarbij een daadwerkelijk verschil maken”".

Voor meer informatie over lid worden van W3C, kunnen organisaties contact opnemen met Annette Kik, manager W3C Benelux Kantoor, e-mail w3c-benelux (at) w3.org.

Over W3C

w3c W3C stond aan de wieg van het World Wide Web en speelt op verschillende gebieden een sleutelrol bij de verdere ontwikkeling ervan. De organisatie profileert zich daarbij als bewaker van de openheid van het web. Onder andere organisaties als Microsoft, Google, Facebook en Apple zijn actief in het World Wide Web Consortium, dat bekend is van standaarden zoals HTML, CSS en XML.

Over Logius

Logius Logo cropped Logius is de dienst digitale overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Logius beheert verschillende digitale diensten zoals DigiD en MijnOverheid en open standaarden zoals Webrichtlijnen en Digikoppeling.

« Page 3 / 7 »