Web app startup 5apps nieuw W3C-lid

Annette Kik, W3C“Het Web is na 24 jaar nog volop in ontwikkeling”, stelt Annette Kik, manager van het W3C Benelux Office. “De manier waarop het web zich continu ontwikkelt heeft veel impact op de toekomst van een groot aantal organisaties. Het is geweldig om die samen vorm te geven. Tegelijkertijd geeft het lidmaatschap aan organisaties ook concurrentievoordeel: je stuurt de ontwikkelingen, je vergroot je internationale netwerk en kunt veel eerder inspelen op toekomstige technologieën. Als bedrijf of overheid kun je er wel voor kiezen om aan de zijlijn wachten tot anderen het werk hebben gedaan, maar dan kun je achteraf voor verrassingen komen te staan. Door deelname in W3C kun je zelf richting geven aan de toekomstige standaards en zichtbaar deel uitmaken van degenen die de toon zetten in de technologie. 5apps laat met de keuze voor het W3C-lidmaatschap duidelijk zien welke ambitie het heeft!"

 

Sebastian Kippe“Voor ons is het web onmiskenbaar de toekomst voor apps”, zegt Sebastian Kippe, CEO van 5apps en een van de twee oorspronkelijke oprichters van het bedrijf. “En om duidelijk te maken dat we het menen, voegen we de daad bij het woord en zetten we ons in binnen W3C om de mogelijkheden van het web nog verder uit te breiden.” De technologie van 5apps draait om het bundelen van webtechnologie, optimalisatie van resultaten en omzetting in hoogwaardige web apps die gebruikt kunnen worden op een breed spectrum aan platforms, apparaten en omgevingen – van smartphones, tablets en settop-boxes tot en met besturingssytemen zoals Windows 8 en Chrome OS.

Terwijl de meeste bedrijven in de HTML5 app-industrie nog sterk gericht zijn op de huidige situatie, door webtechnologie om te zetten naar platformspecifieke apps en deze te distribueren via traditionele app stores, is 5apps erop gericht om voorop te lopen in de transitie die gaande is. “Steeds meer software kan worden gebouwd en gedistribueerd vanuit het Web platform”, stelt Garret Alfert, webontwikkelaar van het eerste uur en de tweede oprichter van 5apps. “De stortvloed aan volwassen technologie die het web met zich meebrengt scheelt een hoop hoofdbrekens voor ontwikkelaars. Ze hoeven bijvoorbeeld niet meer na te denken over het ontwikkelen en onderhouden van backend software en infrastructuur. Het web biedt al zo ongelofelijk veel.”

 

Bernard Gidon, W3C“We zijn erg blij met innovatieve jonge bedrijven zoals 5apps die de markt binnenkomen met nieuwe ideeën, nieuwe wensen en een heleboel verse energie”, zegt Bernard Gidon, EMEA Business Development Leader binnen het World Wide Web Consortium. “Het soort onderneming dat het niet erg vindt om de bestaande industrie op zijn kant te zetten en nieuwe en belangrijke manieren te vinden om het Web te doen groeien. W3C is verheugd deze energie te verwelkomen en die in te kunnen zetten voor de evolutie van het web.”

“Er zijn veel spannende nieuwe technologieën op komst binnen W3C, en de nodige belangrijke uitdagingen voor de industrie als geheel," zegt CEO Kippe. “Onze mensen droegen net als veel anderen al sinds onze oprichting weliswaar hun steentje bij aan webstandaardisatie, maar de tijd was rijp om een stap verder te gaan en onze verantwoordelijkheid op te pakken. Ons W3C-lidmaatschap geeft ons de mogelijkheid om in nauwe samenwerking met de andere leden van de internationale webstandaardengemeenschap het web verder te helpen. Dat is een mooie uitdaging, naast het een succes maken van ons bedrijf”.

5apps zal zich binnen W3C in eerste instantie met name richten op de WebApps Working Group, maar oriënteert zich op mogelijke deelname in andere werkgroepen. CEO Kippe treedt bovendien toe tot W3C's Advisory Committee.

Meer weten over het lidmaatschap? http://www.w3.org/Consortium/membership

 

Meer over 5apps: https://blog.5apps.com/2013/05/28/5apps-joins-w3c.html