Demoprijs voor Steven Pemberton op de 2018 Markup UK-Conferentie

In juni won Steven Pemberton (CWI) een prijs voor zijn demonstratie 'A Histogram in XForms' tijdens de 2018 Markup UK-conferentie in het Imperial College in Londen. Pemberton, medeontwerper van webtechnologie en W3C-standaard XForms, toonde aan dat XForms de productietijd en -kosten van een applicatie met een factor tien kan verlagen.

XForms was oorspronkelijk bedoeld voor het verwerken van formulieren op het Web. Sinds de eerste versie is het echter gegeneraliseerd om de beschrijving van algemenere toepassingen mogelijk te maken. Tegenwoordig wordt XForms wereldwijd gebruikt, zoals door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), de Nederlandse en Britse overheden, de BBC, de NHS en het Amerikaanse Department of Motor Vehicles. In zijn demo liet Pemberton zien hoe de combinatie van verschillende webtechnologieën - XHTML, CSS, SVG en XForms - het mogelijk maakt om een interactieve histogramapplicatie te definiëren in slechts enkele regels code. Een live beschrijving van de demo is te vinden op https://homepages.cwi.nl/~steven/xforms/histogram.html.

Saillant detail is dat de prijswinnaars op de conferentie werden bepaald met een in XForms geschreven stemsysteem.

Steven Pemberton is lid van de CWI-onderzoeksgroep Distributed and Interactive Systems (DIS), die zich richt op het faciliteren en verbeteren van de manier waarop mensen toegang krijgen tot media en communiceren met anderen en met hun omgeving. Ze gaan in op de belangrijkste problemen voor de maatschappij en de wetenschap als gevolg van de sterke verbinding van inhoud, mensen en apparaten. De groep gebruikt erkende wetenschappelijke methodes die alle aspecten van het systeem omvatten en die experimenteel en mensgericht zijn.

Meer informatie