W3C lanceert in samenwerking met UNESCO IITE een gratis online-introductiecursus voor webtoegankelijkheid

https://www.w3.org/ - 3 december 2019 - Op de Internationale Dag van Personen met een Handicap hebben het World Wide Web Consortium (W3C) en het UNESCO Institute for Information Technologies in Education (UNESCO IITE) de lancering aangekondigd van de online-cursus die gebaseerd is op de open curricula van het Web Accessibility Initiative (WAI) van W3C, met internationale expert trainers van W3C-lidorganisaties. De "Introduction to Web Accessibility" ("Inleiding tot webtoegankelijkheid") Massive Open Online Course (MOOC) introduceert digitale toegankelijkheid en biedt een sterke basis om websites en apps goed te laten werken voor mensen met een handicap, om te voldoen aan internationale normen en om de gebruikerservaring voor alle webgebruikers te verbeteren.

"Een van de blijvende waarden van W3C is een ‘Web for All’, een Web voor iedereen, en dat kan alleen worden bereikt door standaarden en richtlijnen op te nemen die een toegankelijk web stimuleren - waar we elke dag aan werken. Maar een toegankelijk web is niet iets wat W3C zelf kan garanderen; we hebben de hele webcommunity nodig om ervoor te zorgen dat elke website toegankelijk is. Deze cursus is een essentieel onderdeel om ervoor te zorgen dat iedereen goed op de hoogte is van de behoeften van gebruikers met een handicap", aldus Jeff Jaffe, CEO van W3C.

Samenwerking W3C en UNESCO IITE om bewustzijn webtoegankelijkheid te vergroten

W3C's Web Accessibility Initiative (WAI) en UNESCO IITE werken samen om een gratis online cursus aan te bieden die is gebaseerd op de open curricula van het WAI. Door de technische expertise van W3C en zijn lidorganisaties te combineren met de onderwijsnetwerken van de UNESCO IITE, wil W3C een internationaal publiek bereiken.

"Geavanceerde technologieën bieden ongekende mogelijkheden om de toegang tot kennis en kwaliteitsonderwijs te verbeteren, vooral voor kwetsbare groepen, inclusief mensen met een handicap. UNESCO IITE erkent inclusief onderwijs als de hoeksteen van gelijkheid en mainstreaming. Geavanceerde technologieën en innovatieve instrumenten dragen substantieel bij aan de implementatie en actualisering van deze principes, in het bijzonder om te zorgen voor gelijke toegang tot informatie, onderwijs en zelfontplooiing voor iedereen. Bij UNESCO IITE blijven we onze gezamenlijke inspanningen voortzetten om het gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) met een hoog potentieel te bevorderen voor het creëren van veilige, gezonde, niet-gewelddadige, handicapgevoelige, gendergevoelige, rechtvaardige en inclusieve onderwijsomgevingen", zegt Tao Zhan, directeur van UNESCO IITE.

De W3Cx Introduction to Web Accessibility (W3Cx Inleiding tot webtoegankelijkheid) cursus staat vanaf 3 december open voor inschrijving. Hij begint op 28 januari 2020.

Meer informatie: zie het hele persbericht (Engelstalig): https://www.w3.org/2019/12/pressrelease-intro-web-accessibility-course.html.en.