W3C nieuws

Activitypub nu een W3C Recommendation

2018-01-23 | Archive

De Social Web Working Group heeft op 23 januari 2018 ActivityPub gepubliceerd als een W3C Recommendation.

ActivityPub is een gedecentraliseerd sociaal netwerkprotocol op basis van het gegevensformaat ActivityStreams 2.0. Het biedt een client-naar-server-API voor het maken, bijwerken en verwijderen van inhoud, evenals een federatieve server-naar-server API voor het leveren van meldingen en inhoud.

ActivityPub is already geïmplementeerd en ingezet in een aantal projecten met een brede gebruikersbasis, waaronder meer dan 1 miljoen geregistreerde gebruikers in duizenden Mastodon-voorbeelden. Met ActivityPub kunnen softwareprojecten, zowel kleine als grote, sociale netwerkmogelijkheden in hun systemen bouwen. Door ActivityPub-ondersteuning toe te voegen, is interoperabel sociaal netwerken mogelijk tussen applicaties met volledig verschillende codebases.

Gebruikers van Mastodon en PeerTube kunnen bijvoorbeeld ActivityPub gebruiken om gebruikers video’s en commentaar te laten delen op verschillende servers.

23 januari 2018 | Archief

WebSub is nu een W3C Recommendation

2018-01-23 | Archive

De Social Web Working Group heeft op 23 januari 2018 WebSub gepubliceerd als een W3C Recommendation.

WebSub biedt een gemeenschappelijk mechanisme voor communicatie tussen uitgevers van elk  soort webinhoud en hun abonnees, op basis van 'HTTP web hooks'. Abonnementsaanvragen worden doorgegeven via hubs, die het verzoek valideren en verifiëren. Hubs distribueren vervolgens nieuwe en bijgewerkte inhoud naar abonnees wanneer deze beschikbaar komen. WebSub was voorheen bekend als PubSubHubbub.

Roadmap over Web Applications on Mobile

2018-01-01 | Archive

W3C heeft op 3 januari 2018 een Roadmap over Web Applications on Mobile gepubliceerd, een overzicht van de verschillende technologieën die in W3C zijn ontwikkeld en die de mogelijkheden van webtoepassingen vergroten, en hoe ze specifieker op de mobiele context toegepast kunnen worden.

Deze uitgave, die werd gesponsord door Beihang University, is een herontwerp van het document 'Standards for Web Applications on Mobile: current state and roadmap' dat van 2011 tot 2015 elk kwartaal werd gepubliceerd. Het documenteert bestaande standaarden, benadrukt de lopende standaardiseringsinspanningen en bespreekt technische hiaten die mogelijk in de toekomst moeten worden aangepakt. Het document identificeert bijvoorbeeld lopend werk rond Progressive Web Applications waarmee een consistente en persistente levenscyclus kan worden gecreëerd voor toepassingen op het Webplatform.

Nieuwe versies worden elk kwartaal gepubliceerd of wanneer het nodig is, afhankelijk van de voortgang van de belangrijkste technologieën van het Webplatform. Het document maakt deel uit van een reeks roadmaps die momenteel worden ontwikkeld in een GitHub repository, zoals het Overview of Media Technologies on the Web.

Deze routekaarten zijn bedoeld om een ​​korte tot middellange-termijnweergave te bieden vanwaar het Webplatform op verschillende gebieden naartoe gaat. We moedigen de community aan om deze te bekijken en commentaar te leveren of nieuwe suggesties te geven over de issue tracker van de repository.

W3C brengt video over Web Accessibility en W3C Standards uit

2017-12-04 | Archive

Beeld uit een video van twee mensen die praten tijdens het kijken naar een computerscherm.

Het W3C Web Accessibility Initiative (WAI) heeft een video uitgebracht over Web Accessibility and W3C Standards. De video van vier minuten benadrukt waarom toegankelijkheid het juiste is om te doen, hoe essentieel het is voor mensen met een handicap en dat het nuttig is voor iedereen. De video is gepubliceerd als onderdeel van een toegankelijkheidsproject waar de Internet Society (ISOC) aan werkt om zijn visie te realiseren: 'Het Internet is voor iedereen'. De timing is ook afgestemd op de jaarlijkse Internationale dag voor mensen met een beperking (the International Day of Persons with Disabilities) van de Verenigde Naties op 3 december. Voor meer video's en informatie over specifieke toegankelijkheidsonderwerpen, zie Web Accessibility Perspectives Videos: Explore the Impact and Benefits for Everyone (Engelstalig). Voor een algemene inleiding, zie Accessibility – W3C. Leer meer over het Web Accessibility Initiative (WAI).

De video is ook direct te zien op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=20SHvU2PKsM 

(Voor ondertiteling in het Nederlands 'cc' aanvinken; bij de settings: 'Dutch/Nederlands'.)

WebRTC wordt design-compleet en versterkt het Web Platform als solide actor in de telecommunicatie-arena

2017-11-02 | Archive

W3C roept op tot testen en experimenteren om universele interoperabiliteit in real-time communicatie te brengen

Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft op 2 november 2017 opgeroepen tot brede implementatie en testen van de webtechnologie die de wereld van online communicatie opnieuw vormgaf. WebRTC 1.0, de eerste versie van de belangrijkste JavaScript API voor Web Real-Time Communications, gepubliceerd als een W3C Candidate Recommendation, is nu feature-complete geworden wat een sterk signaal afgeeft over de stabiliteit van de API.

Live videochatten is eenvoudiger dan ooit op het Web. WebRTC (Web Real-Time Communications) is een verzameling protocollen en API's waarvan de standaardisatie deze communicatie tussen verschillende browsers en apparaten mogelijk maakt. Het WebRTC-framework biedt de bouwstenen van waaruit app-ontwikkelaars naadloos videochat kunnen toevoegen in gaming-, entertainment- en bedrijfstoepassingen.

WebRTC logo

Voor het hele persbericht (Engelstalig), zie: https://www.w3.org/2017/11/media-advisory-webrtc10-cr.html.en

Web Inventor Sir Tim Berners-Lee brengt Industry Thought Leaders bijeen op W3C Executive Forum op 8 november in San Francisco

2017-09-26 | Archive

Deskundigen op het gebied van betalingen, connected cars en cities en opkomende technologieën zullen inzichten delen over de toekomst van het Web en de bedrijfsimpact

Web Inventor en W3C-directeur Sir Tim Berners-Lee en experts van Alipay, American Express, Bloomberg, HARMAN, Google, Intel, Mozilla, Samsung, Southern Nevada Regional Transportation Agency, University of Sydney, Worldpay en Yubico zullen ingaan op opkomende tech trends en de impact van het Web op het bedrijfsleven en de industrie op het eerste Web Executive Forum van het World Wide Web Consortium (W3C).

Het openbare evenement zal op woensdag 8 november 2017 worden gehouden in het Hyatt Regency Burlingame, San Francisco, en zal naar verwachting senior executives aantrekken van Silicon Valley-technologiebedrijven, net als internationale leiders van auto-, entertainment-, financiële diensten-, gaming-, onroerend goed- en retail-industrieën.

Voor meer informatie, zie het Engelstalige persbericht: Web Inventor Sir Tim Berners-Lee Joins Industry Thought Leaders at W3C Executive Forum 8 November in San Francisco

Encrypted Media Extensions (EME) is een W3C Recommendation

2017-09-19 | Archive

Op 18 september 2017 publiceerde de HTML Media Extensions Working Group de Encrypted Media Extensions (EME) als een W3C Recommendation. Encrypted Media Extensions (EME), die het 'HTMLMediaElement' element van de HTML-specificatie uitbreidt, is een Application Programming Interface (API) waarmee het mogelijk is beveiligde inhoud in webbrowsers af te spelen. Gecombineerd met W3C's Recommendation Media Source Extensions (MSE), die de API voor streaming video biedt, is EME de meest voorkomende dagelijkse praktijk waardoor webontwikkelaars in staat worden gesteld te stoppen met het gebruik van plugins om video van commerciële kwaliteit over het Web te leveren. Lees hierover meer in het EME- persbericht.

Meer technische details over de specificatie en de geschiedenis zijn te vinden in de (Engelstalige) Director's disposition of comments and decision on EME en EME Backgrounder. Eerder, op 28 februari 2017, schreef Sir Tim Berners-Lee een blog over de achtergrond van dit onderwerp: On EME in HTML5.

Normen voor gestroomlijnd online betalen slaan aan

2017-09-14 | Archive

Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft op 14 september 2017 opgeroepen tot brede implementatie en testen van webtechnologieën om online betalen voor gebruikers gemakkelijker te maken en om het wisselen van munteenheden en de beveiliging voor verkopers te verbeteren. Alle grote browsermakers implementeren nu de Payment Request API. De Web Payments Working Group  moedigt verkopers, webontwikkelaars en gebruikers aan om te experimenteren met deze vroege implementaties en feedback te geven aan de groep. Tegelijkertijd breidt de werkgroep zijn test suite voor de API uit om te zorgen voor browserinteroperabiliteit.

Meer informatie staat in het hele (Engelstalige) persbericht:Standards for Streamlined Checkout Gain Traction

Lecture and masterclass by CSS pioneers Bert Bos and Håkon Wium Lie

2017-05-29 | Archive

CSS pioneers Dr. Bert Bos, from the World Wide Web Consortium (W3C), who is based in France, and Dr. Håkon Wium Lie from YesLogic, will give a unique lecture and a masterclass at CWI on Thursday 15 June 2017. They will talk about 'A walk-through of CSS Grid' and 'CSS in print'. Everybody interested in the current state and future of the CSS web standard for web design and print is cordially invited. Please save the date! Abstracts can be found below.

The lecture and the masterclass will be given in English. Date: Thursday 15 June, 14.00-17.00h. Location: Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), Science Park 123, 1098 XG Amsterdam. General admission fee: 100 euro. Admission for Members of W3C, members of ISOC.nl, students, unemployed people and the press: 1 euro. As there is limited space available, please register soon. We hope to see you on 15 June!

Abstracts

Lecture Dr. Bert Bos: 'A walk-through of CSS Grid'

image

Bert Bos (W3C) The technologies powering the world wide web are not just about presenting stories, videos and images these days - because of its universal availability the web has become the 'de facto' software platform for many applications. At the same time, people expect to be able to use these applications across all kinds of devices - from point of sale screens in stores to mobile phones. Software has its own complex user interaction requirements and interface logic, and in order to meet the needs of users people have invented many ways to 'fix' the gap between the document oriented nature of many web technologies and software design. Enter CSS Grid: a major new step within W3C, a standard that allows adaptive layouts to be created. No longer are you stuck with having to trust complex third-party frameworks to do this task. CSS Grid natively offers solutions for creating user interfaces in a standardised way. CSS co-inventor Dr. Bert Bos (W3C) will explain how the technology works, and why you would want to use it to design user interfaces with web technologies that work.

About Bert Bos: Bert Bos studied Mathematics and Computer Science at the University of Groningen, The Netherlands, where he also got his PhD, on a thesis about Graphical User Interfaces. Together with Håkon Wium Lie he invented CSS (Cascading Style Sheets) and, in 1995, he joined W3C to further develop and standardize CSS. He created the Internationalization activity of W3C and was also involved in developing Web technologies such as HTML, XML and MathML. Today he is still Activity Lead for both the Style and Math Activities in W3C, but also works on other topics, such as, most recently, Web Security. Bert is based at ERCIM, the European host of W3C, in Sophia-Antipolis in the south of France.

Lecture Dr. Håkon Wium Lie: 'CSS in print'

image

Haakon Wium Lie As high density screen technology continues to advance, publishing and Web technologies have increasingly converged. A testimony to that effect is the fact that in February 2017 the World Wide Web Consortium (W3C) and the International Digital Publishing Forum (IDPF) merged. As the differences between paper books on the one hand and ebooks and web publications like digital magazines, journals and even web apps are rapidly disappearing, web technologies are quickly obsoleting some traditional pre-production solutions in print. Through CSS a consistent look and feel across media is possible without reduplication of effort across technologies. The fact that many print solutions these days are compliant with the famous CSS Acid tests is a testimony to that statement. CSS co-inventor Dr. Håkon Wium Lie formatted his first book with HTML and CSS over a decade ago. As former CTO of Opera and current Director of YesLogic Pty Ltd, the company that produced the pioneering Prince XML tool, Lie knows what he is talking about. During his masterclass you can expect to learn why HTML and CSS are ideal for publishers, and get insight into some of the design decisions behind CSS.

About Håkon Wium Lie: Håkon Wium Lie proposed Cascading Style Sheets (CSS) while working with Tim Berners-Lee at CERN in 1994. Along with Bert Bos, he developed a set of ideas for web style sheets into a implementeable W3C Recommendation. As CTO of Opera Software he shepherded Opera's implementation, and he proposed the Acid2 test to ensure that all browsers complied. He is now the chairman of YesLogic, which makes the Prince CSS-to-PDF formatter. He holds a MS from the MIT Media Lab, and a PhD from the University of Oslo.


Registration is needed. The registration link is: https://onlinebetaalplatform.nl/nl/isoc-nl/kopen/pbn_472b8fb1cab4.

Both speakers will also speak during the CSS Day on 16 June, on different topics.

Questions on the 15 June programme? Ask Bureau@isoc.nl.

The lectures are organized by W3C Benelux and ISOC.nl and co-sponsored by CWI.

Sir Tim Berners-Lee ontvangt ACM A.M. Turing Award

2017-04-05 | Archive

ACM turing award logopicture of Tim Berners-Lee

Op dinsdag 4 april 2017 riep de ACM (de Association for Computing Machinery) Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het Web en directeur van het World Wide Web Consortium, uit als de winnaar van de 2016 ACM A.M. Turing Award. De Turing Award wordt beschouwd als de hoogste onderscheiding in de computer science en wordt soms de ‘Nobelprijs van de informatica’ genoemd. Sir Tim ontvangt deze prijs voor het uitvinden van het World Wide Web, de eerste webbrowser en de fundamentele protocollen en algoritmes waardoor het Web kan opschalen. Het Web wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke innovaties van de informatica in de geschiedenis.

Sir Tims ontwikkeling en het behoeden van de bouwstenen van het Web, de standaarden waarop het is gebouwd, gaat verder bij W3C. Jeff Jaffe, CEO van W3C, verklaarde: “Het Web heeft een enorme invloed gehad op de wereld, waarbij het elk deel van de maatschappij veranderde: de manier waarop we communiceren, hoe we leren, hoe we informatie krijgen en hoe we handel drijven. Tims rijzende visie op wat er in de wereld mogelijk was, is verankerd in baanbrekende bijdragen aan de informatica – en dat is wat door de Turing Award wordt erkend.”

Voor meer informatie over de prijs, Sir Tim Berners Lee en W3C, zie het W3C-persbericht over de Turing Award voor Tim Berners Lee (Engelstalig).

W3C Breidt aanwezigheid op WWW 2012 uit

2017-03-27 | Archive

W3C nodigt ontwikkelaars, bedrijfsleven, overheid, media, analisten, en allen die aanwezig zijn op de 2012 World Wide Web Conference deel te nemen aan de Track: expanding W3C om te ontdekken hoe het Open Web Platform de industrie en de maatschappij aan het veranderen is. W3C activiteiten op de conferentie van dit jaar, van 16 tot 20 april in het Convention Center in Lyon, Frankrijk, zijn onder meer:

  • Tim Berners-Lee Keynote (en deelname aan workshops en een Panel)
  • Neelie Kroes, Vice President van de European Commissie en European Digital Agenda Commissioner
  • W3C Tutorial Track (NIEUW!), vier presentaties van een halve dag over CSS3 in Style, toegankelijkheid in het web van morgen, het ontwikkelen van Mobile Web Applications, Open Data in de praktijk
  • W3C Track: Camp-style, een halve dag interactieve discussies met experts en W3C Web gebruikers over Web Security en privacy, en HTML5 Games

Een aantal W3C medewerkers staat voor u klaar om HTML5, CSS en andere technologieën van de Open Web Platform te bespreken. Deelnemers kunnen zich ook informeren overW3C online training en deelname aan de W3C Community Groups, en vertegenwoordigers ontmoeten van het nieuwe W3C Office van Frankrijk. Het Franse Office en INRIA hebben een stand (nummer 54) in de tentoonstellingsruimte in het Convention Center van Lyon. Lees het volledige persbericht voor meer informatie en tot ziens in Lyon.

Nieuwe routekaart voor toekomst publiceren onderweg nu W3C en IDPF officieel samengaan

2017-02-01 | Archive

https://www.w3.org/ - 1 februari 2017 - De visie om Publicatie- en Web- technologieën af te stemmen en een nieuwe roadmap te creeren voor de toekomst van het publiceren werd vandaag officieel met de aankondiging dat het World Wide Web Consortium (W3C) en het International Digital Publishing Forum (IDPF) hun organisaties hebben gecombineerd. W3C is de wereldwijde standaardorganisatie die fundamentele webtechnologieën ontwikkelt zoals HTML, CSS, SVG, XML en WCAG. IDPF ontwikkelde de EPUB-standaard die wereldwijd wordt gebruikt voor toegankelijke ebooks en digitale publicaties.

Web Inventor en W3C directeur Sir Tim Berners-Lee deelde voor het eerst zijn visie op de toekomst van het publiceren op het Web op IDPF's DigiCon evenement in mei 2016, waar de twee organisaties publiekelijk plannen aankondigden om een ​​combinatie te verkennen om de afstemming van technologieën te versnellen.

Voor meer informatie, zie het hele Engelstalige persbericht over het samengaan van W3C en IDPF.

Zie ook het Engelstalige nieuwsbericht op de website van het CWI, W3C-lid en host van het W3C Benelux Office, met een testimonial van CWI-directeur Jos Baeten en een korte toelichting op de rol van Ivan Herman (W3C/CWI).

HTML5.1 is een W3C Recommendation

2016-11-01 | Archive

De Web Platform Working Group heeft een W3C Recommendation gepubliceerd van HTML 5.1. Deze specificatie definieert de 5e grote versie in de eerste kleine revisie van de core taal van het Web: de Hypertext Markup Language (HTML). In deze versie worden opnieuw nieuwe features geintroduceerd om Web application auteurs te helpen. Zie het volledige Engelstalige bericht.

W3Cx en Intel openen MOOC cursus Inleiding HTML5

2016-04-04 | Archive

W3C is verheugd op 4 april 2016 een nieuwe cursus te lanceren: HTML5 Introduction. Deze cursus, waarin Intel- en W3C-experts lesgeven, presenteert de elementaire bouwstenen van webdesign en -stijl, met gebruik van basis HTML5 en een paar CSS-features. We moedigen toekomstige webontwikkelaars aan zich snel in te schrijven om websites te leren bouwen die er geweldig uitzien. Deze inleidende 6-weekse cursus vult de “Learn HTML5 from W3C” XSeries groep van drie cursussen aan, die allemaal open zijn voor registratie.

W3C versnelt inspanningen om een veiliger Web te bouwen door lancering van Web Authentication Working Group

2016-02-17 | Archive

W3C kondigde op 17 februari 2016 de lancering aan van de Web Authentication Working Group, waarvan het doel is om standaards te ontwikkelen die gebruikmaken van sterke cryptografische operaties in plaats van het uitwisselen van een wachtwoord. Deze aanpak biedt een veiliger en flexibel alternatief voor op wachtwoord gebaseerde log-ins op het Web, die in het gebruik vaak als vervelend worden ervaren en die een zwakke bescherming bieden.

"Wanneer sterke authenticatie eenvoudig te implementeren is, maken we het Web veiliger voor dagelijks gebruik, zowel persoonlijk als commercieel", zegt Sir Tim Berners-Lee, uitvinder van het Web en W3C-directeur. "Nu het aantal en de frequentie van de aanvallen toeneemt, is het noodzakelijk voor W3C om nieuwe standaarden en best practices te ontwikkelen voor meer veiligheid op het Web."

W3C's Web Authentication technisch werk wordt versneld dankzij een W3C-lid indiening van FIDO 2.0 Web API's van leden van de FIDO Alliance. De ingediende API's zijn bedoeld om te zorgen voor een op standaarden gebaseerde sterke authenticatie in alle webbrowsers en daaraan gerelateerde Web platform infrastructuur.

De eerste vergadering van de nieuwe Web Authentication Working Group zal plaatsvinden op 4 maart 2016 in San Francisco, gunstig getimed voor mensen die ook de RSA USA Conference bijwonen. Voor meer informatie over de Web Authentication Working Group, zie het (Engelstalige) persbericht.

« Page 2 / 7 »